eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Nézze meg, mi sokkolta az ENSZ-főtitkárt!

Saját bevallása szerint sokkolta a múlt héten felrobbantott algíri ENSZ-képviselet romjainak látványa a világszervezet főtitkárát. A helyszínre látogató Ban Ki Mun szerint a terrorizmust semmi sem igazolhatja. Az egy héttel ezelőtt elkövetett merényletben a hivatalos adatok szerint 34 ember veszítette életét.

Sokkolta az ENSZ főtitkárát keddi algíri látogatásán a terrormerényletben múlt héten felrobbantott ENSZ-képviselet romjainak látványa. A menekültügyi és a fejlesztési szakosított szervezet helyi képviseletét magába foglaló épület elleni támadásban a világszervezet 17 alkalmazottja halt meg.

"A terrorizmust soha nem igazolhatja semmi. El kell ítélni az emberiség és a nemzetközi közösség nevében. Nagyon meg vagyok rendülve. Szeretném kifejezni mély részvétemet Algéria kormányának és népének, illetve az áldozatok családjainak és az ENSZ-alkalmazottaknak" - jelentette ki Ban Ki Mun.

A múlt keddi két pokolgépes merényletben a hivatalos adatok szerint 34, a kórházaktól származó információk szerint viszont 62-72 ember veszítette életét. Az ENSZ-irodák ellen elkövetett merényletben 17-en haltak meg: az áldozatok között 14 algériai, egy dán, egy Fülöp-szigeti és egy szenegáli állampolgár volt.

A másik pokolgépes merényletet az alkotmánybíróság épülete ellen hajtották végre. A kettős akciót az al-Kaida észak-afrikai szervezete vállalta magára.

Szemtanúk szerint a főtitkárt jelentős biztonsági kísérettel, konvojban szállították a helyszínre, az algériai főváros Hidra negyedébe, egynapos algíri látogatásán.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×