eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Irán: egy év múlva teljes terheléssel üzemelhet a buseri atomerőmű

Az orosz fűtőanyag-szállítások megkezdésének köszönhetően a buseri atomerőmű egy év múlva már teljes kapacitással áramot termelhet - mondta kedden egy iráni illetékes.

Az erőmű három hónapon belül 100-200 megawattos teljesítménnyel működik majd, és újabb kilenc hónap elteltével eléri maximális, 1000 megawattos terhelését - magyarázta Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője.

"Kritikus szakaszon vagyunk túl" az orosz fűtőanyag-szállítások vasárnapi megkezdésével - idézte a tisztségviselő szavait az Irna hivatalos iráni hírügynökség. "Az indításra két-három hónapon belül sor kerülhet. Várakozásaink szerint az erről szóló megállapodás egy hónap múlva megszületik" - fűzte hozzá, anélkül hogy részletezte volna, mire vonatkozik a megállapodás, amelyet az erőmű befejezésén dolgozó orosz féllel kell nyélbe ütniük.

Mohammed Szaídi szerint a buseri erőmű készültsége mostanra "elérte a 95 százalékot". "A reaktort, a turbinát, a generátorokat és a szivattyúkat már letesztelték. A fennmaradó 5 százalék olyan kisebb jelentőségű berendezés (...) mint a szellőztető rendszerek és bizonyos vezetékek."

A orosz Atomsztrojekszport cég hétfőn jelentette be, hogy Oroszország megkezdte a nukleáris fűtőanyag szállítását Iránba a buseri erőműhöz. A hírrel kapcsolatban Teherán ismét azt hangoztatta, hogy a buseri erőmű szigorúan csak civil célokat szolgál, a washingtoni Fehér Ház pedig közölte, hogy Oroszország az Egyesült Államokkal egyeztetve kezdte meg a szállításokat. Washingtoni megfogalmazás szerint a szállítmány újabb érv amellett, hogy Irán felfüggessze saját urándúsítási programját.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×