eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Göncz szerint jól jártak a kárpátaljai magyarok

Átadták Ungváron az új ukrán-magyar egyezmény alapján kibocsátott első kishatárforgalmi engedélyeket. Göncz Kinga külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: a dokumentum a kárpátaljai magyarság 90-95 százaléka számára könnyíti meg a határátlépést.

A szeptemberben aláírt megállapodás szerint a határ két oldalán 50-50 kilométeres övezetben élő ukrán és magyar lakosok számára akár 5 évig érvényes, ismételt belépést és 6 hónapon belül 3 hónapos tartózkodást biztosító engedélyek állíthatók ki. Az okmány 20 euróba kerül.

Az ünnepségen részt vett Konsztantyin Jeliszejev ukrán külügyminiszter-helyettes és a magyar külügyi tárca vezetője is.

Göncz Kinga az InfoRádióban arról beszélt, hogy a schengeni övezet kiterjesztése után az ukrán állampolgárok csak vízummal léphetnek Magyarország területére, de az okmány 60 helyett csak 35 euróba kerül számukra.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar nyelv és identitás, illetve a családi kapcsolatok ápolásának céljára szolgáló ingyenes nemzeti vízum kiadásának rendje a schengeni csatlakozás után sem változik.

Göncz Kinga szerint a kishatárforgalmi engedély a kárpátaljai magyarság 90-95 százaléka számára könnyíti meg a határátlépést.

A miniszter hozzátette: a helyi magyarság képviselői egyetértettek abban, hogy a kidolgozott rendszernek köszönhetően nem lesz nehezebb a kapcsolattartás az anyaországgal.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×