eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Fodor Gábor: "A tőketerebesi erőmű csak egy állomás"

A tőketerebesi erőmű kapcsán zajló szlovák-magyar vita csak egy újabb állomása a két ország elmérgesedett politikai viszonyának - mondta a magyar környezetvédelmi miniszter annak kapcsán, hogy a szlovák környezetvédelmi szóvivő szerint a magyarok érvek nélkül ellenzik a szlovákiai széntüzelésű erőmű megépítését. Fodor Gábor szerint a szlovákok kekeckedők.

A környezetvédelmi miniszter az InfoRádióban kijelentette: a szlovákiai Tőketerebesre tervezett széntüzelésű erőmű hatástanulmányában Tokaj térsége úgy szerepel, mint ami egyszer a világörökség része lesz. Ez is bizonyítja, hogy a dokumentum rossz információkon alapuló téves következtetéseket tartalmaz - hangsúlyozta Fodor Gábor.

A tárcavezető hangsúlyozta: a szlovákok érvelése, miszerint ők is támogatták a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőművet, azért nem állja meg a helyét, mert Magyarországon egy közepes méretű biomassza erőmű létesülne, míg a határ túlsó oldalán egy széntüzelésű "megaerőmű".

Fodor Gábor szerint a szlovákokkal erről folytatott vita illeszkedik a két ország között fennálló vitás kérdések sorába. Emlékeztetett arra, hogy a szlovákokkal Malina Hedvig, a bősi vízlépcső vagy akár a Benes-dekrétumok kapcsán is vitában állunk. Mint mondta, ha ezek a kérdések megoldódnának, bizonyára nem lenne vitánk az erőműről sem.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×