eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Castro: "Nem ragaszkodom foggal-körömmel a hatalomhoz"

Nem szándékozik visszatérni az ország élére Fidel Castro - a betegeskedő politikus ezt abban a levélben jelezte, amelyet hétfőn este olvastak fel a kubai televízióban. "Elemi kötelességem, hogy ne ragaszkodjam pozíciókhoz, még kevésbé, hogy a fiatalabbak útjába álljak" - írta üzenetében.

A 81 éves politikus ugyanakkor a hosszú levélben, amely elsősorban a globális felmelegedéssel foglalkozó bali csúcstalálkozóról szólt, egy szóval sem említette, hogy mikor - ha egyáltalán - mond le végleg hivatalosan is a hatalomról, amelyet átmenetileg adott át 16 hónapja az öccsének, Raul Castrónak.

A kubai vezető 2006 júliusa nem mutatkozott a nyilvánosság előtt; akkor vonult be a kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Hivatalosan változatlanul ő a kubai államfő, sőt, képviselőjelölt a január 20-án rendezendő parlamenti választáson is. Az újonnan összeülő törvényhozás feladata az államfő megválasztása, arról azonban senki nem beszél, szóba jön-e ismét Fidel Castro e pozícióra.

Castro 47 éven át irányította Kubát, 1959-től 1976-ig kormányfőként, majd az államtanács elnökeként.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×