eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

A gazdasági versenyképességet fenyegeti a társadalom elöregedése

Kína olcsó munkaerejével ma még csábítja a külföldi tőkét, ezt az előnyét azonban elveszítheti a népesség elöregedése miatt - figyelmeztettek pekingi illetékesek.

Kínában ma hat munkaképes korú jut egy nyugdíjasra, de ez az arány 2030-2050 között 2:1-re csökkenhet - figyelmeztetett az idősekkel foglalkozó állami hivatal. Addigra a nyugdíjasok száma elérheti a 437 milliót - vagyis a teljes népesség negyedét.

A változást pedig megsínyli a gazdaság, mivel egyre dolgozónak kell majd egyre több nyugdíjast eltartania.

A kínai gazdaság fejlődésének legfontosabb motorja a nagyszámú, olcsó munkaerő. A demográfiai változásokat pedig az életszínvonal és az egészségügyi ellátás javulása és a szigorú családtervezési politikai idézi elő. Sok házaspár már egyáltalán nem is vállal gyermeket.

"A legnagyobb problémát ez 2030 után jelenti majd a gazdaság számára, ha a termelékenység nem javul addigra jelentősen" - hangsúlyozta Jan Csing-csun, a hivatal igazgató-helyettese.

Az öregedéssel foglalkozó állami kutatóintézet igazgatója, Csang Kaj-ti pedig arra figyelmeztetett, hogy az ország egyáltalán nincs felkészülve ennek a problémának a megoldására. Szerinte létfontosságú, hogy még idejében megkezdjék egy olyan átfogó rendszer kialakítását, amely gondoskodik majd az idősekről.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×