eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

"A vasút segíti a megszállókat"

Rekordmennyiségű turista érkezett Tibetbe az idén - hála annak a vasútvonalnak, amelynek a megépítését korábban sokan ellenezték és most is bírálják.

Valamivel több, mint négymillió turista látogatott 2007-ben Tibetbe - ez 64 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, derült ki a hivatalos statisztikákból.

A növekedést az illetékesek a jobb reklámmal és a közlekedési hálózat fejlesztésével, konkrétan a nagy vitát kiváltott gyorsvasút építésével magyarázzák.

A legtöbben azért bírálták Pekinget a vasútvonal építése miatt, mert úgy vélik: ezzel a központi kormányzat célja végeredményben nem más, mint hogy fokozza az ellenőrzést a tartomány fölött, és még inkább visszaszorítsa a hagyományos tibeti kultúrát és életformát.

A kommunista párt helyi vezetője, Csang Csing-li szerint viszont a turizmus "aranykora" jött el Tibet számára. Az ágazat bevételei 2007-ben valószínűleg elérik a 4,8 milliárd jüant (115 milliárd forintot); ez a tavalyihoz képest 73,3 százalékos növekedést jelent - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a javuláshoz az új vasútvonal és a repülőtér megépítése is hozzájárult.

Korábban Lhaszát csak repülőgéppel, vagy hosszú és fáradságos utazással lehetett megközelíteni. Az új vasútvonalat 17 hónapja nyitották meg, és azóta a turista- és áruforgalom is jelentősen emelkedett.

A helyieket viszont ez komolyan aggasztja; attól tartanak, hogy a vasút megkönnyíti a kínaiak beáramlását, márpedig már így is az övék a vezető szerep a gazdaságban, s eddig is annyian érkeztek, hogy a tibetiek már kisebbségbe kerültek néhány városban és megyében.

"Mélységes aggodalmát" fejezte ki márciusban a dalai láma is a vasútvonal miatt, decemberben pedig már kínai csapatokat is vonattal szállítottak Lhaszába.

Kína 1950-ben foglalta el Tibetet. A dalai láma vezette száműzött tibeti kormány évtizedek óta India északi részén, Dharamszalában működik.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×