eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Hideg Szelek 3.: korlátozzák a British Councilt Oroszországban

Oroszország jelentős mértékben korlátozza a British Council tevékenységét. A kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó brit szervezet januártól kénytelen lesz bezárni Moszkván kívüli irodáit. A lépést diplomácia egyezmények megsértésével, adóügyekkel, sőt, a Litvinyenko-gyilkosság miatti vitával is indokolták.

A nyolcvanas években Nagy-Britannia még azzal játszott szerepet a hidegháború lezárásában, hogy Margaret Thatcher miniszterelnök felkarolta a Nyugaton kezdetben még ismeretlen Mihail Gorbacsovot.

Mára, az új hidegháborúként emlegetett időszakra, azonban ismét különösen hűvössé vált az orosz-brit viszony.

A BBC orosz adása már jó ideje nem sugározhat URH-frekvencián, és a Putyin elnököt nemzeti hősként ünneplő Nasi ifjúsági mozgalom, ahol teheti, megzavarja a brit nagykövet munkáját.

Nem az enyhülés irányába mutató lépés az sem, hogy a többi között tanulmányi ösztöndíjakat kiutaló és a brit kultúra terjesztésével foglalkozó British Council januártól kénytelen lesz bezárni Moszkván kívüli irodáit.

Moszkvai külügy: a British Council törvénysértő módon működik

Az orosz külügyminisztérium szerint a British Council tevékenységét egy máig sem aláírt kétoldalú egyezménynek kellene szabályoznia, amely előírná, hogyan nyithatnak a felek a másik országban kulturális és oktatási központokat.

Mihail Kaminyin, az orosz külügy képviselője azt mondta: az Oroszországban a kilencvenes évek óta működő brit szervezet úgy nyitott meg 15 regionális irodát, "hogy nem kapott, de nem is kért engedélyt erre".

Azzal, hogy például Jekatyerinburgban és Szentpétervárott a brit konzulátuson működik, a szervezet megsérti a konzuli tevékenységről szóló Bécsi Konvenciót - mondta.

A Litvinyenko-ügy közvetett áldozata?

A britek ugyanakkor egy 1994-es kétoldalú kulturális egyezményre hivatkoznak, ám az orosz külügy szerint az csak "keretmegállapodás" és nem teljes értékű egyezmény.

A RIA-hírügynökségnek nyilatkozó orosz külügyi illetékes szavaiból ugyanakkor kiderült, hogy Moszkva a Litvinyenko-gyilkosság miatt kirobbant vita, és brit szankciók miatt "keményített be" - az elmérgesedett helyzet ugyanis úgymond "megszakította az egyezmény megalkotására tett erőfeszítéseinket" - fogalmazott Kaminyin.

Nagy-Britannia máig eredménytelenül követeli az egykori FSZB-tiszt londoni meggyilkolásával vádolt, és immár parlamenti képviselő, Andrej Lugovoj kiadatását, és ezért kiutasított négy orosz diplomatát. Az oroszok hasonló módon válaszoltak.

Korábban az adótörvények megsértésével vádolták a briteket

A British Councilnek egyébként korábban is meggyűlt a baja az orosz hatóságokkal.

Egy évvel ezelőtt kénytelen volt leállítani az angol nyelv oktatását. Rendezetlen státusza miatt 2004-ben az orosz adóhatóság csapott le rá, amely szerint a tanács kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A British Council a követelt adók megfizetése után egy ideig nyugodtan folytathatta tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×