eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Egy titokzatos minisztériumi levél és egy gyilkossági per története

A brit belügyminiszter hivatalosan is kérvényezte, hogy Nagy-Britanniában teljesen egyedülálló módon részben vagy egészben videókonferencia-vonalon keresztül történjen egy gyilkossági ügy tárgyalása, kizárva az ügyből a nyilvánosságot. A The Times tekintélyes brit napilap úgy tudja, hogy a gyanúsított valószínűleg valamelyik kormányzati ügynökségnek dolgozhat.

A rendőrség tavaly júniusban, londoni házának alsó szintjén talált rá a díjnyertes író, Allan Chappelow holttestére. Mint azt a halottkémi vizsgálat bebizonyította, a 86 éves, visszavonultan élő szerzőt a fejére mért ütésekkel gyilkolták meg.

A több, George Bernard Shaw drámaíróról szóló könyv szerzőjeként elhíresült Allan Chappelow meggyilkolásával a 45 éves, szintén a brit fővárosban élő pénzügyi szakembert, Wang Yamot gyanúsítják. A férfi (akit betöréssel és csalással is gyanúsítanak) ártatlannak vallotta magát.

A gyilkosság idején keletkezett cikkek azt valószínűsítették, hogy halála előtt valaki visszaélt Allan Chappelow személyazonosságával. A rendőrséget a férfi bankja értesítette, mivel gyanúsnak találták a férfi számláját.

Az író halála előtti napokban egy önmagát Allan Chappelownak kiadó férfi 10 ezer fontot (3,6 millió forintot) utalt át az egyik számláról. Allan Chappelow házából négy csekk, a postája és egy mobiltelefon tűnt el. Kilenc nappal a meggyilkolása után pedig kigyulladt a férfi háza: a földszint 35 százaléka megsemmisült, de a tűz pusztított az emeleten és az alagsorban is.

Az ügyben váratlan fordulat történt, amikor a napokban Jacqui Smith belügyminiszter hivatalosan is aláírt egy "közérdekű védettségről" szóló igazolást, melynek nyomán a brit ügyészségi ellenőrző hivatal (CPS) jelezte a londoni Központi Bíróság felé, hogy szeretnék, ha "az előzetes meghallgatások és a tárgyalás egy része" videókonferencia-vonalon zajlana.

A brit jogtörténetben rendkívül ritka, szinte példa nélküli, hogy egy gyilkossági ügyben ilyen kérelmet nyújtson be a belügyminiszter. Mint a The Times megjegyzi: "közérdekű védettségre" a nemzetbiztonság és a jó diplomáciai kapcsolatok védelme, a bűnügyi hírszerzés informátorainak vagy forrásainak védelme esetében lehet hivatkozni, valamint akkor, ha úgy ítélik meg, hogy az igazság kiderítéséhez szükséges a bizalmas ügykezelés.

"Teljesen szokatlan, hogy bármilyen tárgyalást videókonferencia-vonalon tartsanak meg. A nyílt bírósági tárgyalás jogrendszerünk egyik alapja. Ennek bármilyen mértékű korlátozása azt jelenti, hogy valamilyen rendkívül kivételes ok húzódik meg a háttérben" - mondta a The Times által megkérdezett ügyvéd, John Cooper.

Az ügyet tárgyaló bíró egy január 14-i meghallgatáson dönt arról, hogy helyt ad-e a kérelemnek.

Hanganyag: Sárközi Mátyás (London)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×