eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A lengyel alsóház bizalmat szavazott Donald Tusk kormányának

Bizalmat kapott a lengyel alsóházban szombaton Donald Tusk jobb-közép kormánya. A szejm képviselői 238-204 arányban, két tartózkodás mellett szavaztak az új kabinet mellett, maratoni vitát követően.

Donald Tusk programbeszédében ígéretet tett arra, hogy a következő négy évben visszaviszi Lengyelországot az Európai Unió szívébe, miután az elmúlt két évben a Kaczynski-ikrek konzervatív és nacionalista politikája számos konfliktust eredményezett.

Határozott liberális politikát ígért, amellyel mielőbb elvezeti az országot az euró bevezetéséhez, továbbá azt, hogy 2008-ban kivonja a lengyel egységeket Irakból.

A kormány fő célkitűzései közé tartozik megkezdeni az ország elmaradott infrastruktúrájának felzárkóztatását az autópályáktól a széles sávú interneten át a nagysebességű vasútig.

Az október 21-i előre hozott választásokon a Donald Tusk vezette Polgári Platform (PO) nagy fölénnyel előzte meg a Kaczynski-ikrek Jog és Igazságosság Pártját.

Ugyanakkor 209 képviselőjével nem szerzett többséget a szejmben, így koalícióra lépett Waldemar Pawlak centrista Parasztpártjával (PSL), ezzel alakult ki a 240 fős kormányzó többség a 460 fős szejmben.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×