eur:
397.26
usd:
356.98
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Véget ért a francia tömegközlekedési sztrájk

Franciaországban gyakorlatilag véget ért a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A tíz napja kezdődött sztrájkot azért függesztették fel, mert megkezdődtek a tárgyalások az érintettek és a kormány között.

Az állami vállalatok kedvezményes nyugdíjrendszerének eltörlése elleni, tíz nappal ezelőtt kezdődött tiltakozást azután függesztették fel, hogy megkezdődtek a tárgyalások a szakszervezetek, az ágazati vezetők és a kormány képviselői között.

Az általános munkafelvétel mellett pénteken már mindössze a tiltakozók két százaléka folytatta a sztrájkot, de mind a 700 belföldi TGV-szuperexpress elindul, emellett a regionális vonatok fele, a párizsi metrók és buszok 80 százaléka közlekedik.

A francia kormány az 1995-ben elindított, de akkor a három hétig tartó sztrájk miatt visszavont reformot akarja 2012-ig végrehajtani.

Ennek részeként a speciális nyugdíjrendszerhez tartozó félmillió munkavállaló átlagosan 37 és fél éves járulékfizetését a magánszektorban dolgozó 18 millió francia negyven éves munkaviszonyához igazítják.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 20:11
×
×
×
×