eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az ENSZ és az Európa Tanács elítélte a romák gettósítását

Az ENSZ és az Európa Tanács (ET) szerdán Genfben elítélte a romák fokozódó gettósítását az öreg földrészen, és nyilvánosságra hozott nyilatkozatában az érintett országok között Magyarországot is megemlítette.

Thomas Hammarberg, az Tanács (ET) emberi jogi biztosa és Miloon Kothari az ENSZ jelentéstevője a dokumentumban azt a véleményét fejezte ki, hogy "a romák lakhatási jogát számos európai országban megcsúfolják". "Úgy tűnik: a megkülönböztetés és a gettósítás a lakhatás területén megerősödött és gyökeret eresztett" - mutatott rá Hammarberg és Kothari.

Jelezték, hogy irodáik növekvő számban kapnak e témakörben panaszos leveleket számos európai országból. A dokumentum Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Bulgáriát, Spanyolországot, Oroszországot, Franciaországot, Görögországot, Magyarországot, Írországot, Olaszországot, Romániát. Csehországot, Nagy-Britanniát, Szerbiát, Szlovákiát, Szlovéniát és Törökországot sorolja fel.

A panaszok többsége arról számol be, hogy megsértve az emberi jogokat, roma közösségeket és családokat lakoltatnak ki, és ezeket a cselekményeket gyakran fenyegetések, valamint erőszakos tettek kísérik.

Az elmúlt években a romákkal szembeni ellenséges érzelem felerősödött, és a nyilatkozat szerzői szerint sajnálatos, hogy gyakran a hivatalos szervek - nevezetesen helyhatósági szinten - is jóváhagyják a romaellenes gyűlölet fokozódását.

Az, hogy a romák nyomortelepeken élnek, odavezetett az elmúlt években, hogy a mentőszolgálatok megtagadják a romáktól a sürgősségi orvosi segélynyújtáshoz szükséges kocsik kiküldését, és a posta is megvonja szolgáltatásait tőlük - mutatott rá a két jelentéstevő.

Végül arra kérték az illetékeseket, hogy az eddig hivatalosan nem engedélyezett roma táborokat tegyék legálissá, s fejlesszék fel azon normák szintjére, amelyek biztosítják az ott lakók méltóságát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×