eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A szlovák orvosok is Nyugat-Európa felé tartanak

Szakemberek szerint Szlovákiának rövidesen komoly orvoshiánnyal kell szembenéznie, az orvosok ugyanis az alacsony fizetések miatt inkább külföldön vállalnak munkát.

A vészharangot a Szlovák Orvosi Kamat elnöke kongatta meg azzal a bejelentésével, miszerint már most csaknem 2.300 orvossal van kevesebb az egészségügyben a szükségesnél, és ez a szám tovább emelkedhet.

Komoly gondot okoz a munka törvénykönyv nemrég elfogadott módosítása, mely jelentősen korlátozta a túlórák számát.

Emiatt az egészségügyi dolgozók komoly bevételektől esnek el, hisz keresetük nagy részét eddig az ügyeletek és túlórák után járó pénz tette ki.

Ezért egyre több orvos vállal munkát külföldön, főleg a szomszédos Csehországban, ahol lényegesen magasabbak a fizetések, ráadásul nyelvi korlátok sincsenek.

Milan Dragula, az orvosi kamara elnöke szerint a kormánynak sürgősen lépnie kell, mert ha a folyamat folytatódik, akkor pár éven belül az orvoshiány miatt összeomolhat a szlovák egészségügyi ellátás.

Figyelmeztető jel - vélik a szakemberek -, hogy a szlovák orvosi egyetemeken végzett friss felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka úgy nyilatkozott: tanulmányai befejezése után külföldön szeretne munkát vállalni. Az okok között első helyen az alacsony bérezés szerepel.

Az orvosi kamara célul tűzte ki a 2.900 eurós átlagfizetés elérését, ám erre jelenleg alig van esély, hisz az orvosok átlagfizetése csak 600 euró közelében mozog, és a bérfejlesztés üteme sokkal lassúbb a tervezettnél.

Ivan Valentovics, az egészségügyi tárca vezetője irreálisnak és túlzottnak nevezte az orvosi kamara elképzelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×