eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A földi pokol: a világ tíz legszörnyűbb helye

Az emberi tevékenység, különösen az ipar és a bányászat rengeteg helyen tette tönkre a környezetet - legtöbbször az ott élőket is folyamatosan mérgezve. Az Independent című brit napilap összeállította a világ legszennyezettebb térségeinek tízes listáját.

Szumgajit, Azerbajdzsán

Érintett emberek száma: 275 ezer.
Szennyező anyagok: szerves kémiai anyagok, olaj, nehézfémek, például higany.
A szennyezés forrása: petrolkémiai és más ipari üzemek.

Az egykori szovjet ipartelepen több mint negyven gumi-, klór- és növényvédőszer-gyár üzemelt, ma a legnagyobb gondot a higannyal szennyezett iszap és a rengeteg kezeletlen szennyvíz okozza. A környéken egyes rákbetegségek 50 százalékkal gyakrabban fordulnak elő más azeri térségekhez képest, és gyakoriak a születési rendellenességek is.

Sukinda, India

Érintettek száma: 2,6 millió.
Szennyező anyagok: króm és más fémek.
Forrás: krómbányászat és -feldolgozás.

Sukinda bányáiban található India krómérckészletének 97 százaléka, a bányászat évente több millió tonna meddőhányót termel, amelynek egy része a folyó mellé kerül, amelyből az emberek isznak. A helyiek negyede szenved a szennyezés miatti betegségben.

Tiencsin, Kína

Érintettek száma: 140 ezer.
Szennyező anyagok: ólom és más nehézfémek.
Forrás: bányászat és feldolgozás.

Tiencsin egyike Kína legnagyobb ólomtermelő területeinek, de nem szabályozzák a kibocsátás mértékét. A lakosok az általánosan elfogadott egészségügyi határértéket tízszeresen meghaladó ólmot tartalmazó levegőt lélegeznek be, emiatt csökkennek az értelmi képességeik, növekedési rendellenességektől és az agy megbetegedéseitől szenvednek.

Csernobil, Ukrajna

Érintettek száma: kezdetben 5,5 millió, a mai számot vitatják.
Szennyező anyagok: radioaktív por.
Forrás: a reaktor felrobbanása 1986-ban.

A megsemmisült reaktort körülvevő zónában és közelében született gyerekek közül 1992 és 2004 között négyezernél diagnosztizáltak pajzsmirigyrákot. A szennyezett területen jelenleg ötmillió ember él.

Dzserzinszk, Oroszország

Érintettek száma: 300 ezer.
Szennyező anyagok: Melléktermékkent keletkezett vegyszerek és mérgek, köztük szarin és VX gáz, továbbá ólom és fenolok.
Forrás: a hidegháború idején gyártott vegyi fegyverek.

A két világrendszer szembenállásának idején Dzserzinszk volt a szovjet vegyifegyvergyártás központja, ma vegyipari telephely. Az 1998-at megelőző 70 évben mintegy 300 ezer tonna vegyszert temettek a földbe, a talajvízbe legkevesebb 200-féle vegyszer jutott be. Az ívóvíz súlyosan szennyezett, a férfiak várható élettartama mindössze 42 év.Norilszk, Oroszország

Érintettek száma: 134 ezer.
Szennyező anyagok: légszennyezés - kén-dioxid, nikkel-, réz-, kobalt-, ólom- és szelénium-részecskék, fenolok, hidrogén-szulfidok.
Forrás: a nikkel és más fémek bányászata és feldolgozása.

Az egykori szibériai fegyenctelepen, Norilszkban fekete hó esik, a gyermekhalálozások 16 százalékáért pedig a bányászat okozta légúti betegségek tehetők felelőssé. A világ legnagyobb fémfeldolgozó üzemeinek helyet adó város lakói közül sokan szenvednek tüdőrákban, és gyakoriak a születési rendellenességek is.

Vapi, India

Érintettek száma: 71 ezer.
Szennyező anyagok: vegyszerek, nehézfémek.
Forrás: ipari üzemek.

Az India egyik ipari övezetének szélén fekvő Vapiban több mint 50 gyár működik, amelyekben vegyszereket, fertőtlenítőszereket, festékeket, ragasztókat állítanak elő; hatalmas mennyiségű szennyező anyagot juttatva a talajvízbe. Az orvosok légúti betegségekkel és vetélésekkel is nagy számban szembesülnek.

Kabwe, Zambia

Érintettek száma: 255 ezer.
Szennyező anyagok: ólom, kadmium.
Forrás: ólombányászat és -feldolgozás.

A kabwei gyerekek még mindig az ólombányák irányából érkező, rendkívül szennyezett folyóban fürdenek, sokuk vérének ólomszintje meghaladja a halálosnak tartott mértékek. A bányák 1902 és 1994 között mindenfajta felügyelet nélkül működtek.

Linfen, Kína

Érintettek száma: 3 millió.
Szennyező anyagok: hamu, szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, arzén, ólom.
Forrás: közlekedés és az ipari üzemek.

Linfen lakói az ellenőrzés nélkül működő bányák, gyárak és finomítók mérgező gázait lélegzik be. A kórházak a hörghurut, a tüdőgyulladás és a tüdőrák egyre gyakoribbá válásáról számolnak be.

La Oroya, Peru

Érintettek száma: 35 ezer.
Szennyező anyagok: ólom, réz, cink, kén-dioxid.
Forrás: a nehézfémek bányászata és feldolgozása.

A színesfémkohó amerikai tulajdonosai nem látták el az üzemet szűrőberendezésekkel, így a helyiek rengeteg mérget lélegeznek be. A környéken élő gyerekek 99 százalékának vérében magasabb az ólomtartalom az egészségügyi határértéknél, a kén-dioxid miatt kialakuló savas esők pedig tönkretették a térség élővilágát.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×