eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Új szuperfegyver a britek arzenáljában

Hatékony fegyverrel bővült az Afganisztánban harcoló brit csapatok eszközkészlete, miután szolgálatba állítottak egy könnyű, épületek ellen bevethető rakétát.

A tudósítások egy része szerint a fegyver a vákuumbombák hatásmechanizmusa alapján működik, a brit védelmi minisztérium közlése szerint azonban a fejlesztésnél nem a hőhatásra, hanem a robbanás erejének fokozására koncentráltak, így nem klasszikus vákuumbombáról van szó.

Utóbbiak először egy gyúlékony anyagból álló permetet szórnak szét maguk körül, amelyet aztán berobbantanak. Az így keletkező magas hőmérséklet és nyomás nagy területen megöli az embereket.

Mivel az égés hatalmas mennyiségű oxigént igényel, a robbanás valósággal kiszippantja a levegőt az emberek tüdejéből. Az említett mechanizmus alapján működő fegyvereknek számos elnevezése ismert, a magyarban leginkább a vákuumbomba honosodott meg.

Az amerikai hadsereg számos alkalommal használt vákuumbombákat a tálibok földalatti bunkerei, valamint a barlangjai ellen, és minden bizonnyal az oroszok is bevetették a csecsen főváros, Groznij elfoglalásánál.

Kritikus hangok

A brit védelmi minisztérium illetékesei elmondták: az új fegyver egy vállról indítható rakéta, amely különösen az épületekben megbújó ellenség kifüstölésére alkalmas.

A liberális demokraták vezetője ugyanakkor veszélyes lépésnek nevezte a fegyver hadrendbe állítását, mert ha annak hatására több lesz a civil áldozat Afganisztánban, akkor a helyi közhangulat ellenségessé válásával többet veszítenek, mint amennyit a fegyverrel nyertek.

Sir Menzies Campbell hangsúlyozta: nagyobb átláthatóságra lenne szükség, az új fegyver szolgálatba állítását közölni kellett volna a képviselőkkel.

A védelmi minisztérium közölte: kis mennyiségben vásárolt a fokozott robbanást előidéző fegyverből, amely összhangban van a nemzetközi előírásokkal, és lehetővé teszi, hogy a brit katonák minden veszélyre megfelelősen válaszolhassanak.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×