eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Értelmetlen öldöklések: a sültkrumplis gyilkos esete

Az édesanyja kezei között halt meg az a 11 éves liverpooli kisfiú, akit szerda este lőttek le, miután hazafelé tartott egy futballedzésről. Rhys Jones halála egy újabb tragikus fejlemény azoknak a gyilkosságoknak a sorában, melyeket általában tizenéves bandatagok követnek el a szigetországban. Az áldozatok gyakran szintén gyerekek, vagy a huligánokra rászóló felnőttek.

A 11 éves Rhys Jones valószínűleg a brit tinédzserek körében elharapózott esztelen erőszak jelképévé válik majd. A kisfiú éppen egy edzőmeccsről indult hazafelé, amikor egy kapucnit viselő BMX-biciklis támadó három lövést adott le rá és barátaira.

Rhyst a nyakán érte a gólyó. Szemtanúk elmondták, hogy néhány, a gyerekeikért érkező szülő megpróbálta újraéleszteni, de sikertelenül.

Liverpool és Manchester a legrosszabb

Liverpool és Manchester az két angol város, ahol a leginkább elharapózott a bandák közti erőszak és a leggyakoribbak a lőfegyveres gyilkosságok. Nemrég még egy agyonlőtt áldozat temetésére összegyűlt tömegbe is belelőttek és megöltek egy gyászolót.

Csütörök délelőtt a helyi rendőrség közölte, hogy őrizetbe vett egy 14 és egy 18 éves fiút. Az egyik detektív szavaiból az derült ki, hogy Rhys "ártatlan áldozat" és nem bandatag volt, és szülei a helyi közösség megbecsült tagjai voltak.

A brit rendőrségnek gyakran nehéz dolga van a szemtanúk felkutatásával, amikor tizenévesek által elkövetett gyilkosságok ügyében nyomoz. A bandatagok egyrészt nem hajlandók úgymond "besúgóként" viselkedni, a szemtanúkat pedig gyakran megfenyegetik.

Egyre antiszociálisabbak a brit fiatalok

Jaqui Smith brit belügyminiszter azt ígéri, hogy még szigorúbban fogják büntetni a fegyverek birtoklását. Ám azok a rendelkezések sem hoztak látványos eredményt, amikor büntetéssel sújtották azokat, akiknél az utcán kést találtak.

Nagy-Britanniában egyre nagyobb téma az úgynevezett antiszociális magatartás. Egyre-másra hallani híreket arról, hogy a tulajdonukat vandáloktól védelmező, vagy hangoskodó fiatalokra rászóló polgárokat gyilkolnak meg.

Rájuk sem lehet szólni

Míg Közép-Európában még nem tűnt teljesen el az a hagyomány, hogy rászólnak egy rendbontóra, addig Nagy-Britanniában már igen. Egy férfit például azért öltek meg, mert megkért valakit a buszon, hogy ne dobálja sült krumplival a barátnőjét.

A politikusok szigorúbb fellépést ígérnek, például azzal, hogy felvetették: az elkövetők szülei is legyenek büntethetők. A britek azonban egyre kevésbé érzik magukat biztonságban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×