eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Ismét állhat a Székelyföld határát jelző tábla?

Két héten belül visszahelyezhetik a Székelyföld határát jelző táblát Romániában - mondta el az InfoRádióban az RMDSZ ügyvezető elnöke. Az óriásplakát románul, magyarul és angolul tüntette fel Székelyföld nevét, valamint egy székelykaput és két, székelyruhába öltözött fiatalt ábrázolt.

A táblát múlt csütörtökön avatták fel, de hétfőn hajnalban a román hatóságok már el is távolították, arra hivatkozva, hogy túl közel helyezték el az országúthoz.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint ez vitatható, hiszen a jogszabályok nem egyértelműek a tekintetben, hogy a táblát tartó oszlopnak, vagy az egész táblának kell 7 méterre lennie az úttól.

Kelemen Hunor elmondta, hogy a tábla kihelyezését kérő Kovászna megyei önkormányzat ismét megkéri az engedélyt az illetékes hatóságtól, így szerinte az óriásplakát két héten belül visszakerülhet eredeti helyére, igaz 2,5-3 méterrel odébb az úttól.

Nemzeti és faji gyűlölködésre uszít?

Az önkormányzat hivatalosan reklámtábla felállítására kért hatósági engedélyt.

Először a közigazgatásban a törvényességi felügyeletet gyakorló Kovászna megyei prefektúra szólította fel a megyei önkormányzatot, hogy távolítsa el a 18 négyzetméter nagyságú plakátot, mert az "diszkriminál".

A prefektúra a román kormány 2000/137-es rendeletére hivatkozott, amely szerint kihágásnak számít minden olyan nyilvános cselekedet, amelynek nacionalista jellege van, illetve nemzeti és faji gyűlölködésre uszít.

Az eltávolítás előtt pedig a helyi útügyi hatóság képviselői végeztek méréseket, és megállapították, hogy a tábla nem a szabályoknak megfelelően került ki.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×