eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

A CIA is hibás a szeptember 11-i terrortámadásokban

Egy belső vizsgálat megállapítása szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség is hibázott a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok elleni terrortámadások kapcsán. Az eddig titkos anyag külön megnevezi a CIA akkori vezetőjét, George Tenetet.

A Központi Hírszerző Ügynökség súlyos hibákat követett el a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államokat ért terrortámadást megelőzően - áll abban a jelentésben, amelyiknek titkosságát kedden oldotta fel az amerikai kongresszus egyik bizottsága.

A dokumentum külön kiemeli a CIA akkori elsőszámú vezetőjének, George Tenetnek a felelősségét. George Tenet a jelentés szerint annyira gyenge teljesítményt nyújtott, hogy felmerült: vizsgálatot indítanak ellene és más csúcsvezetők ellen a hibáik miatt. Az átvilágítást vezető felügyelő javaslatát azonban George Tenet utóda, Porter Gross elutasította.

A belső CIA-vizsgálat az első olyan független értékelés, amely az ügynökség felelősségét egyértelműen George Tenet korábbi igazgatóra hárítja. Bár a CIA egykori vezetője már 1998-ban kijelentette, hogy az al-Kaida terrorszervezet elleni harc elsőbbséget élvez, a jelentés szerint a CIA képtelen volt egy átfogó stratégia kidolgozására a szeptember 11-i támadást megelőzően.

A dokumentum megállapítja: a volt igazgató nem használta ki megfelelő hatékonysággal hatáskörét a terrorizmusellenes erőfeszítések támogatására, noha már a 2001-es támadás előtt három évvel kijelentette, hogy Amerika háborúban áll a terrorszervezetekkel.

A jelentés azért is kritizálja George Tenetet, mert nem használta fel az összes rendelkezésére álló pénzügyi forrást a terrorizmusellenes harcban, valamint megakadályozta az információk szabad áramlását az amerikai hírszerző hálózatok között.

A dokumentum elmarasztalja az ügynökséget a gyengén összehangolt munka miatt is, a többi között ennek tulajdonítva azt is, hogy nem értették meg időben a szeptember 11-i támadás egyik fő tervezőjének tekintett Khalid Sheikh Mohammed szerepének jelentőségét.

A 2004-ben lemondott George Tenet egy közleményben hibásnak nevezte a jelentés megállapításait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×