eur:
394.57
usd:
354.91
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Ügyes főpolgármester olcsó olajat hozat

Egymillió londoni utazhat olcsóbban a tömegközlekedéssel, miután a brit főváros polgármestere olcsó üzemanyag szállításáról szóló megállapodást kötött Hugo Chavez venezuelai elnökkel. A radikális baloldali retorikájáról ismert Chavez korábban már az Egyesült Államokba is exportált kedvezményes áron fűtőolajat, megfigyelők szerint azért, hogy így törjön borsot ideológiai ellenfelei orra alá.

Londont, a világ egyik pénzügyi központját, a nyolcvanas évek anyagias individualizmusának egyik jelképét nem gyakran társítják a forradalmi, vagy a baloldali jelzővel.

Épp ezért keltett meglepetést, hogy miért is akar a kapitalizmus-ellenes kirohanásairól ismert venezuelai elnök jótékonykodni a város lakóival.

Ken Livingstone főpolgármester és a venezuelai olajtársaság megállapodása nyomán azonban London kedvezményes áron jut majd üzemanyaghoz a városi buszok üzemeltetéséhez.

A kemény fogalmazásáról ismert Livingstone-t ismerve azonban már nem annyira meglepő a hír. A főpolgármestert Vörös Kennek is szokták nevezni baloldali nézetei miatt.

Most azt mondta: jobb Chavezzal úgymond "ágyba bújni", mint a brit kormánynak Bush amerikai elnökkel.

Az ő nevéhez fűződik a vitatottan megítélt úgynevezett "dugódíj" bevezetése London központjában. Az autósok megsarcolásáért cserébe Livingstone a tömegközlekedés fejlesztését ígérte, és ezt célozza mostani lépése is.

Azt ígéri, hogy negyedmillió, alacsony jövedelmű londoni válthat olcsóbb jegyeket és bérleteket a megállapodás nyomán. Ugyanakkor az ő vezetése alatt emelkedetek az elmúlt években az inflációt jóval meghaladó értékben a londoni jegyárak, miközben a szolgáltatás nem javult látványosan.

Az olcsó üzemanyagért cserébe London irodát nyit Caracasban, és közlekedés-szervezési és városrendezési tanácsokkal látja el a venezuelai illetékeseket.

Az ellenzéki brit konzervatívokat sokkolta a hétfőig titokban tartott hír. Első reakciójuk az volt, hogy a főpolgármester egy olyan államfővel barátkozik, aki "egy borzalmas emberi jogi gyakorlatot folytató diktátor".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×