eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Az emberek pánikban menekülnek"

Elérte Mexikót a Karib-tenger térségében tomboló Dean nevű hurrikán. A tengerparti üdülőhelyekről ezrével menekülnek a turisták. Az Egyesült Államokban ilyen erős vihart 1935 óta mindössze háromszor mértek.

A mexikói meteorológiai intézet közölte: a trópusi vihar óránként 230 kilométer sebességű széllel érte el a partot; a hurrikánt óránként 325 kilométeres erősségű széllökések kísérik.

A vihar 32 kilométer óránkénti sebességgel halad nyugat felé a Yucatán-félszigeten. A tengerparti üdülőhelyekről több ezer turista menekült el; a pusztító szelek a népszerű Cancúnt is fenyegetik.

"Bele sem merek gondolni, hogy mit élhetnek át"

"Itt, a szállodában nagyon rossz a helyzet, 10-15 percenként halljuk, ahogy betörik valamelyik ablak, az emberek pánikban menekülnek a szobákból. Egyeseket a magasabban fekvő iskolákba költöztetnek, de ha ebben a meglehetősen stabilan álló szállodában ilyen a helyzet, akkor bele sem merek gondolni, hogy ők mit élhetnek át" - fogalmazott a spanyol nyelvű, amerikai Telemundo televíziós csatorna helyszínen tartózkodó riportere, Andrea Montalvo.

Felipe Calderón mexikói elnök bejelentette, hogy lerövidíti kanadai útját, és a hurrikán által veszélyeztetett területekre utazik. "Úgy döntöttem, felfüggesztem hivatalos kanadai látogatásomat és személyesen vezetem a lakosság védelmét katasztrófaesetekben szolgáló csoport munkáját" - mondta az államfő.

Magyarok is vannak

Herczeg György mexikóvárosi magyar nagykövet korábban közölte: több magyar is jelentkezett a külképviseleten, és felkészültek arra, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak.

A Dean már hétfőn a legmagasabb, ötös fokozatúvá erősödött; az Egyesült Államokban ilyen erős vihart 1935 óta mindössze háromszor mértek.

Az ítéletidő eddig 12 halálos áldozatot követelt a karibi térségben.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×