eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Újabb atrocitások: "Halál a magyarokra!, Öld meg a magyarokat!"

A szerb belügyminiszter segítségét és határozott fellépését kérte az újabb magyarellenes kilengések miatt a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Pásztor István ugyanis attól tart, hogy megismétlődnek a 2004-es események, amikor sorozatos atrocitásokat követtek el a vajdasági magyar kisebbség ellen.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke felhívta a szerb belügyminiszter figyelmét, hogy az újabb magyarellenes kilengések nemcsak a közhangulatot és a biztonságérzetet rontják, hanem megingatják a rendszerbe vetett bizalmat is.

Az elmúlt héten Szabadka központjában magyarellenes falfirkák jelentek meg ezzel a szöveggel: "Halál a magyarokra!, Öld meg a magyarokat!"

Dél-Bácskában, a Tisza-menti Péterévén egy szervezett csoport állandó rettegésben tartja a magyar fiatalokat. Ez már hetek, hónapok óta tart, de a helybéli polgárok tiltakozása ellenére a rendőrség nem avatkozik be és meg sem kísérelte felelősségre vonni a tetteseket.

A szerb rendőrség az elmúlt évek során szinte egyetlen nacionalista kilengést sem vizsgált ki vagy derített fel, ebből kifolyólag természetesen a tetteseket sem vonták felelősségre.

Pásztor István figyelmeztetett: már nemcsak a magyar kisebbség sorsáról és veszélyeztetettségéről van szó, hanem egy olyan nacionalista közhangulat szításáról, amely bármely pillanatban nagyobb méreteket ölthet, és a Koszovóval kapcsolatos események alakulásával összhangban a népharag levezetésére, illetve a nemzet figyelmének elterelésére szolgálhat.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szerb belügyminiszter gyors és határozott fellépését várja a magyarellenes kilengésekkel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×