eur:
394.57
usd:
354.86
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Októberre kiássák az alföldi mamutot

Összegyűlt a szükséges pénz, így megkezdődhet a feltárás Jászfelsőszentgyörgy határában, ahol mamutcsontokra bukkantak. Ez az első teljes mamutcsontváz, amit az Alföldön találtak.

Löszös, homokkal fedett szántóföldön találtak rá azokra a csont- és agyartöredékekre, amelyek alapján egyértelműen meghatározható volt, hogy mamutról van szó.

Mivel a jégkori réteget a földfelszín közelében találhatók, a leletek szántás közben kerülhettek elő - mondta az InfoRádiónak a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze.

Kertész Róbert hozzátette: a mostani lelet jelentősége, hogy ez az Alföldön talált első teljes mamutcsontváz.

A kormeghatározási vizsgálatot még nem sikerült elvégezni a csontokon, a szakértők szerint azonban a mamut 16-18 ezer évvel ezelőtt legelészhetett a környéken.

A feltárást, amely körülbelül három hétig tart majd, augusztus végén, vagy szeptember elején kezdik a szakemberek, az ehhez szükséges forrásokat a környékbeli vállalkozók és önkormányzatok adják - mondta Kertész Róbert.

Hanganyag: Zahoránszky Dóra

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×