eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Szlovákia úgy fejlődik, mint Kína?

Szlovákiában az első negyedévi 9 százalékról a második negyedévre 9,2 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés üteme az egy évvel korábbihoz képest.

A Szlovák Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből kiderül, hogy az ország gazdasága továbbra is gyors ütemben növekszik. A banki elemzők azonban még ennél is magasabb 9,5-9,8 tized százalék közötti GDP-növekedést vártak.

Figyelemreméltó, hogy Szlovákia sorozatban négy negyedévet zárt 9 százalékot elérő vagy meghaladó szinten.

Az autógyáraknak köszönhetik

A növekedés motorja az export volt - elsősorban az autóiparnak és az elektrotechnikai iparnak köszönhetően -, de érezhetően bővült a belföldi kereslet is.

A kedvező gazdasági fejlődésnek köszönhetően egy év alatt a foglalkozatottak száma is 2 százalékkal, közel 40 ezer fővel nőtt. Elemzők rámutattak: a hazai össztermék bővülése az egészséges gazdasági fejlődés és nem inflációs folyamatok eredménye.

A növekedés gyorsulása ellenére az infláció nemhogy nem erősödik, hanem csökken, májusban és júniusban történelmi mélyponton, 1,5 százalékon volt. Ez főleg annak köszönhető, hogy erős a korona, alacsonyabb a kőolaj ára és a kormány igyekszik kordában tartani az energiaszolgáltatók áremelési törekvéseit.

Szlovákia 9 százaléknál magasabb gazdasági fejlődése Európában a leggyorsabbak közzé tartozik, e téren csupán a balti országok mutatnak fel jobb eredményt.

Szlovák elemzők azonban arra figyelmeztetnek, a harmadik negyedévben már valószinűleg nem sikerül tartani a mostani fejlődési szintet, főleg amiatt, hogy a nagy autógyárakban a nyári szabadságok miatt érezhetően visszaesik a termelés és ez érződik majd export teljesitményén is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×