eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Bush kezébe vette a dolgokat: felmelegedés törölve

A Bush-adminisztráció több alkalommal megakadályozta, hogy a Világbank számításba vegye a globális felmelegedés jelenségét, amikor ipari és infrastrukturális befektetésekről döntött - derült ki hétfőn.

Egy alkalommal Világbank fehér házi kulcsembere, Paul Wolfowitz személyesen avatkozott be annak érdekében, hogy egy jelentés címéből kikerüljön a "globális felmelegedés" kifejezés, és egyéb változtatásokat is elrendelt, hogy az anyag fókuszát eltérítse a témáról, ez azonban még azelőtt történt, hogy kinevezték volna a szervezet élére 2005 júniusában.

Akkoriban - a Kormányzati Elszámoltatási Csoport (GAP) információi szerint - a Világbank környezetkutatói sikertelenül próbálták elérni, hogy a szervezet döntéseinél figyelembe vegyék az üvegházhatású gázok kibocsátásának veszélyeit is.

Az erről szóló dokumentum nyilvánosságra kerülését politikai eszközökkel akadályozták meg, és a politika volt a haladás legfőbb akadályozója - nyilatkozta egy vezető banki bennfentes a Los Angeles Timesnak.

A helyzet csak most változhat, azzal, hogy a Bush-adminisztráció helyzete egyre romlik, a globális éghajlatváltozást pedig tudományos bizonyítékokkal támasztották alá a kutatók, így az elnök kénytelen volt elismerni, hogy valóságos veszélyt jelent.

A Világbank fenntartható fejlődésért felelős stratégiai vezetője szerint azonban még a legjobb körülmények között is két évbe telik, amíg a szervezet megkezdi annak felmérését, milyen hatással van a fosszilis eredetű energiahordozók használata bolygónkra.

"Nem vagyunk elég gyorsak. Képtelenség elég gyorsan haladni" - mondta Kristalina Georgieva.A Kormányzati Elszámoltatási Csoport egy másik olyan eseményt is feltárt, amely bizonyítja a politikai beavatkozást.

2006-ban a Világbank alelnökei a G8-csoport kezdeményezésére tanulmányt rendeltek a klímaváltozás, az energia és a fenntartható fejlődés témájában. A jelentést elfogadták.

Később azonban Paul Wolfowitz irodája olyan emlékezetőt adott ki, amelyben kérte, hogy a szakértők dolgozzák át a dokumentumot, és a klímahelyzet helyett a tiszta energiára fókuszáljanak.

A Világbank több döntését is bírálták környezetvédelmi szervezetek, például egy, a koszovói lignitbányászat és -erőművek tárgyában hozott határozatát, a lignit - a barnaszén - ugyanis egyike a legszennyezőbb energiahordozóknak

A beruházás még maga a Világbank előírásaival is szemben áll: 2001-ben ugyanis úgy határozott a szervezet, hogy 2008-ig fokozatosan kivonul az olaj- és gázbefektetések piacáról, és kiterjeszti a már létező szénbányászati moratóriumot.

A GAP korábban más ügynökségeknél is feltárt hasonló problémákat, például az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézetnél, amelynek feladata egyebek mellett az, hogy figyelemmel kísérje a hurrikánok és más extrém időjárási jelenségeket.

A jelentés szerint a szervezet akadályozza a tudományos információk nyilvánosságra kerülését.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×