eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Aggodalommal teli hatvanadik születésnap

Növekvő politikai feszültség közepette ünnepli Pakisztán megalapításának 60. évfordulóját. A volt brit gyarmatbirodalom többségében muzulmán területeiből létrejött ország kedden, míg a modern India szerdán ünnepli függetlenségét. Az erőszak kísérte államalapítás 10 millió ember elvándorlását okozta. Pakisztánt napjainkban az iszlám szélsőségesek és a demokatikus rend korlátozása fenyegeti.

Miközben Iszlámábádban ünnepi fény világította meg az eget, addig egyes családokban az államalapítással járó traumára is emlékeztek.

A távozó britek 1947-ben megosztották a korona egykori ékkövét a hindu többségű modernkori Indiára, és a muzulmán többségű Pakisztánra, amelynek akkoriban a tőle területileg elszakított mai Banglades is része volt.

A függetlenséget vallási alapú erőszakos tisztogatás és lakosságcsere kísérte: 10 millió ember menekült és költözött át az új határon túlra, ami a 20. század egyik legnagyobb népvándorlása volt.

A 60. évfordulón a tűzijáték mellett egyperces csenddel emlékeztek meg arról a többszázezer emberről, aki a függetlenség kikiáltását követő, hinduk és muzulmánok közötti zavargásokban vesztette életét.

A hat évtized során a két szomszéd, India és Pakisztán többször is háborúzott egymással, mindkettő atomhatalommá vált és egy nukleáris konfliktus szélére sodródott. Az utóbbi években azonban a felek tárgyalásokba kezdtek, hogy rendezzék kapcsolataikat.

A mostani ünnepi hangulatba aggodalom is vegyül. Pakisztán 8 éve, katonai puccsal hatalomra jutott elnöke, Musharraf tábornok elkeseredett politikai harcot folytatott egyes vezető bírákkal és azokkal az ellenzékiekkel, akik szerint alá akarja ásni az alkotmányt, miközben az országban egyre többet hallatnak magukról az iszlám szélsőségesek.

A leglátványosabb akciót júliusban a fővárosban hajtották végre, amikor bevették magukat az úgynevezett Vörös Mecsetbe, majd 200 embert öltek meg egy öngyilkos robbantásban. Musharraf erre jelezte, hogy szükségállapotot vezethet be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×