eur:
394.49
usd:
354.34
bux:
72759.17
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Tisztogat az iráni elnök

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök menesztette az iráni kormány két tagját, az olajügyi és az ipari minisztert. Ellenzéki elemzők szerint az államfő így akar nagyobb befolyásra szert tenni az olajipar felett.

Kazem Vaziri-Hamaneh olajügyi és Ali Reza Tahmaszbi ipari miniszter menesztéséről vasárnap éjjel adott hírt az IRNA iráni hírügynökség, mely azt írta, hogy a két tárcavezető lemondott, és ideiglenesen ügyvezető miniszterekkel váltották fel őket.

Az állami tömegtájékoztatás nem tért ki a két miniszter távozásának okára, csak az arról beszámoló elnöki közleményt ismertette.

A hétfőn megjelent újságok úgy tálalták a történteket, hogy valójában az elnök távolította el a két tárcavezetőt. Az olajipari minisztérium élére ügyvezetőként az iráni nemzeti olajtársaság vezetőjét, míg az ipari tárca élére egy teheráni áruház igazgatóját nevezték ki.

Ahmadinezsád két évvel ezelőtti megválasztásakor azt ígérte, hogy minden iráni családnak juttat a közép-keleti ország olajjövedelméből, felszámolja a nyomort és a munkanélküliséget. Miután nem sikerült valóra váltania ígéreteit, az utóbbi hónapokban a konzervatívok és a reformpártiak részéről is éles bírálatok érték.

Mint arra egy reformpárti politikai elemző, Szaid Sariati rámutatott, Ahmadinezsád - aki annak idején kényszerből, a parlament nyomására nevezte ki olajügyi miniszterré a most menesztett Hamaneht - úgy ítélte meg, hogy saját jelöltje most már elegendő szavazatot tud szerezni a képviselőházban, így az elnök nagyobb befolyásra tehet szert az ország olajipara felett.

Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×