eur:
394.53
usd:
354.34
bux:
72711.44
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Békésen zajlott az elnökválasztás Sierra Leonéban

Öt évvel a polgárháború befejeződése után békés körülmények között zajlott le Sierra Leonéban az elnökválasztás, amelyet szakértők a demokrácia és a stabilitás fontos próbakövének tekintenek.

Európai választási megfigyelők vasárnapi nyilatkozatai szerint békés és csaknem zökkenőmentes volt a voksolás, amelyet a legtöbb településen jól megszerveztek. A 6000 szavazóhelyiség közül mindössze pár tucatnál keletkezett feszültség amiatt, hogy azokat késlekedve nyitották meg. Ez pedig felingerelte a türelmetlenül sorban álló szavazókat.

A kis nyugat-afrikai országban 11 éven át tartó véres polgárháború zárult le 2002-ben, a kegyetlen harcokban több mint 50 ezren vesztették életüket. A háború tétje a gyémántbányászat és -kereskedelem fölötti ellenőrzés volt. A harcok lezárása utáni törékeny békét ENSZ-katonák szavatolták, az utolsó egység 2005 végén távozott az országból.

Az eddigi államfő, Ahmad Tejan Kabbah nem indulhatott a mostani választáson. Legvalószínűbb utódának Solomon Berewa eddigi alelnök és Ernest Koroma, az egykori egységpárt (APC) főnöke számít.

Az eredmény két héten belül várható. Megfigyelők arra számítanak, hogy egyik jelölt sem kapja meg a sikerhez szükséges 55 százalékos szavazatmennyiséget, így valószínűleg második választási fordulóra lesz szükség.

Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×