eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Európa sajnálja az orosz elnök aláírását

Sajnálattal fogadta az Európai Unió, hogy az orosz elnök aláírta az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződés felfüggesztéséről szóló rendeletet - közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.

Vlagyimir Putyin utasította a külügyminisztériumot, hogy értesítse az 1992. november 9-én hatályba lépett, majd 1999-ben módosított szerződés tagállamait az orosz döntésről.

Moszkva most azt követeli, hogy 2008. július 1-ig minden NATO-tagállam ratifikálja a szerződést, a szövetség kezdje meg katonai erejének csökkentését, ellensúlyozva ezáltal a Varsói Szerződés volt tagállamainak NATO-tagságával megszerzett kiegészítő erőt, valamint a volt szovjet balti köztársaságok írják alá is az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződést.

Leonyid Ivasov vezérezredes, a moszkvai Geopolitikai Akadémia elnöke helyesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy Moszkvának most gyakorlati lépéseket kell tennie. Ezek közé sorolta a katonai jelenlét fokozását a Kaukázusban és Oroszország északnyugati részében.

Sajnálják

Az Európai Unió sajnálattal fogadta a döntést - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonsági főbiztosának szóvivője, hozzátéve: reméli, hogy folytatódik a dokumentummal kapcsolatos problémák megvitatása.

A NATO hasonlóképpen sajnálattal fogadta a moszkvai bejelentést. A szövetség szóvivője hangoztatta: a NATO-tagállamok a szerződést az európai stabilitás sarokkövének tekintik, és szeretnék, hogy a dokumentumot a lehető leghamarabb ratifikálják.

Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×