eur:
396.26
usd:
359.69
bux:
72624.44
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Felújított börtönben élnek majd az elnök gyilkosai

A pozsareváci börtön egyik új, biztonságos részlegében töltik harminc-negyven évig tartó büntetésüket Zoran Djindjic volt szerb miniszterelnök gyilkosai. A Milosevic-korszak utáni Szerbia demokratikus átalakulását irányító Djindjicet 2003. március 12-én ölték meg, amikor kocsijából kiszállva be akart lépni a kormány épületébe. A gyilkos lövést Zvezdan Jovanovic Zveki, a szerb belügyminisztérium különleges egysége, az úgynevezett Vörös Sapkások parancsnokának helyettese adta le.

A börtön a Belgrádtól délkeletre, százegynéhány kilométerre lévő Pozsarevácon van. Ez egyébként a hágai börtönben elhunyt volt szerb elnök, Szlobodan Milosevics szülővárosa és végső nyughelye is.
Az intézmény építését még 1928-ban kezdték meg, de a szocializmusban mintegy 30 éven át tervszerűen bővítették. Ma körülbelül 2 ezer hektáron terül el, és a hírek szerint 1.200 elítéltnek ad otthont hosszabb-rövidebb időre.

Modern, biztonságos

Most már azt is tudni, hogy legújabb lakói, a néhai szerb kormányfő, Zoran Djindjic gyilkosai hosszabb időre, átlagban 35-40 évre költöznek be.

Mivel az elnökgyilkosság pere három és fél évig tartott, volt idő egy új és biztonságos objektum kiépítésére is a börtönön belül. Az új épület egy év alatt készült el, építésénél, tervezésénél elsősorban a biztonságra ügyeltek: a személyzet, az őrök és a rabok biztonságára is.

Van még hely

Az elítéltek 7 négyzetméteres magáncellákban lesznek, melyekben ágy és íróasztal, illetve toalett található. Tévéjük is lehet, de azt nem a börtöntől kapják.

Az új börtönrészleget 6 méter magas fal veszi körül, 4 őrtoronnyal és 100 ellenőrzőkamerával. A látogatókat és a rabokat, akik telefonon beszélhetnek egymással, golyóálló üveg választja el.

A szerb kormányfő elleni gyilkosság tíz elítéltje mellett lesz még hely az új és igen biztonságos objektumban, amely 2.200 négyzetméteren terül el, és amelybe 100 egyszemélyes cellát építettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A minimálbért a bruttó átlagbérhez köthetik a jövő évtől - Kormányinfó percről percre

A minimálbért a bruttó átlagbérhez köthetik a jövő évtől - Kormányinfó percről percre

A hétközi kormányülést követően Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő válaszol újságírói kérdésekre is. Szó volt a magyar kormány válaszáról az EU bírósága által kiszabott büntetés ügyében, a hírekben szereplő kormányátalakításról, Magyar Péterről és az ukrajnai békétől lévő távolságról is

Megdöbbentő beismerés: az amerikai tankok már majdnem fele odaveszett Ukrajnában

A tavaly szeptemberben leszállított 31 darab M1A1 SA Abrams harckocsikból mostanra bizonyíthatóan 14-et elveszett az ukrán hadsereg – közölte az Oryx portál.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×