eur:
396.18
usd:
359.84
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Politikusok sürgetik az olcsóbb benzint

Egyre több politikus sürgeti a német kormány közbelépését a rekordszintet elért benzinárak kordában tartására. A pünkösdi ünnepeken egy liter szuperbenzin ára megközelítheti a másfél eurót (mintegy 375 forint), amit a német autóklub elfogadhatatlannak tart.

A szabadversenyt felügyelő állami hivatal mielőbbi beavatkozását szorgalmazta a kormány idegenforgalmi biztosa, és rámutatott arra, hogy az üzemanyagárakat az átlagember számára is elérhetővé kell tenni.

Nyilatkozata utalás arra, hogy az elmúlt napokban Németországban szakadatlanul drágult a benzin és a dízel. A szuper ára már megközelíti a 1,5 eurót (mintegy 375 forint), a dízelé pedig 1,2 euró (300 forint) körül mozog.

Az ellenzéki szabaddemokraták alelnöke szerint nem zárható ki, hogy az olajtársaságok ármegegyezéssel kínálják az üzemanyagot, ezért a kormánynak mielőbb vizsgálatot kellene indítani, mivel az ünnepek előtt, valamint a nyári szabadság idején rendszeresen mértéktelenül felszökik a benzin ára.

Extraprofit

Energiaipari szakértők rámutattak arra, hogy semmi sem indokolja a drágulást, és kétségbe vonták az olajtársaságok állítását is, miszerint az Egyesült Államok váratlanul nagy mennyiségű üzemanyagot vásárol az európai piacon, ezért kerül egy hordó nyersolaj 70 dollárba.

A német autóklub szóvivője is indokolatlannak minősítette a drágulást, és emlékeztetett arra, hogy az idegenforgalom növekedésével járó időszakok, így többnapos ünnepek idején az olajtársaságok drasztikusan emelik az üzemanyagok árát, ami többlethasznot jelent számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×