eur:
396.04
usd:
359.71
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Fegyvert adtak aranyért

Fegyvert adtak el aranyért a kongói milicistáknak az ENSZ pakisztáni békefenntartói - derítette ki a brit közszolgálati csatorna. A lázadók a polgárháború idején a legsúlyosabb emberiesség elleni bűntetteket követték el.

Az ENSZ vizsgálóbizottságot küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy bizonyítékokat szerezzen a "cserekereskedelemre", a csoport tagjait azonban megfenyegették, és minden lehetséges eszközzel akadályozzák a munkájukat.

A világszervezet azonban maga sem tett meg mindent a tények kiderítésére. A vizsgálóbizottság jelentését például talonba tették.

Nem bírtak ellenállni

A pakisztániak még 2005-ben árultak fegyvereket az ország északkeleti részén fekvő bányaváros, Mongbwalu környékén. Azért telepítették oda őket, hogy segítsenek fenntartani a frissen megkötött békét a rivális lendu és hema népcsoport között.

A helybéliek is tudtak arról, hogy a pakisztániak üzletelnek a két legveszélyesebb milícia vezetőivel - méghozzá a kéksapkások táborában. Ott látták vendégül indiai üzletfeleiket is, akik felvásárolták tőlük az aranyat.

A botrányról a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet értesítette az ENSZ-t. A New York-i székhelyen a BBC kérdésére semmit sem voltak hajlandóak mondani a vizsgálatról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×