eur:
396.36
usd:
358.74
bux:
71881.09
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Komoly figyelmeztetés a nagykoalíciónak

A vasárnapi brémai tartományi választás kimenetele komoly figyelmeztetés a Berlinben kormányzó szövetségi kormány számára, mert a legkisebb német tartományt vezető nagykoalíció mindkét pártja sok szavazatot veszített. Kiváltképpen a baloldalon érezhető erőeltolódás, amelynek a szociáldemokraták a vesztesei.

Németország legkisebb tartománya Bréma, ahol alig félmillió szavazópolgár él. Közülük vasárnap csak minden második járult az urnákhoz, hogy döntsön a 83 tagú helyi parlament összetételéről.

Eddig, akárcsak Berlinben szövetségi szinten, úgynevezett nagykoalíció, azaz a szociáldemokratákból és kereszténypártokból álló kormány állt Bréma élén.

Az eddigi koalíció viszonylag kényelmes parlamenti többséggel ugyan továbbra is fenntartható lenne, de a két partner számára komoly intés, hogy támogatóik tábora közel öt százalékkal apadt.

A szociáldemokratáktól elpártolt választók alighanem a Baloldali Párt mögé sorakoztak fel, amely így 8,5 százalékkal először jutott be egy nyugat-németországi tartomány parlamentjébe.

Elemzők szerint a zöldek váratlanul jó szereplése is a baloldali választók támogatására vezethető vissza, ugyanis 16 százalékkal lettek a harmadik legerősebb erő Brémában.

Nem zárható ki, hogy az eddig kormányzó szociáldemokrata Jens Böhrsen a konzervatívok helyett a zöldekkel alakít kormányt, ami közvetve kihat Angela Merkel kancellár politikájára is.

A közvélemény-kutatások tanúsága szerint ugyanis a szövetségi szinten kormányzó két párt népszerűsége azért zuhant, mert a választók többsége nem nekik tulajdonítja az ország gazdasági fellendülését, sőt, sokan úgy vélik, hogy Berlinben elsősorban pártpolitikára és nem az államügyekre fordítják a legnagyobb figyelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Az Arab Barométer legújabb felmérése szerint az észak-afrikai országok fiatal népességének 50-70 százaléka a kivándorlást tervezi – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője. Sayfo Omar szerint az illegális migráció elsődleges kiváltó oka ma már nem a háború, hanem a szegénység és a klímaváltozás.

Magyarics Tamás az elnökjelölti vitáról: Trump szokatlanul visszafogott volt, Harris végre megmutathatta magát

A mostani vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok szerint a jelenlegi alelnök jobban szerepelt, mint riválisa – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora, aki szerint, ha lesz újabb vita, akkor ott majd kiegyensúlyozottabb lehet a műsorvezetés. A külpolitikai szakértő szerint Kamala Harrisnek nem volt vesztenivalója, és jól élt a lehetőséggel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Ha megvalósul Mario Draghi versenyképességi csomagja, teljesen átalakulhat az Európai Unió közlekedése, amelyben a gyorsított és nagy sebességű vasutak az egész kontinenst behálóznak, kihívót támasztva a légi közlekedésnek és jelentősen hatékonyabbá téve a teherszállítást. Az uniós reformterv a fejlesztések finanszírozását is átalakítaná, hogy akár 10 óra eljussunk Párizsból Varsóba. Mindez nemcsak az emberek kényelmén javítana, hanem hatalmas növekedési potenciállal kecsegteti az EU megfáradt gazdaságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×