eur:
393.82
usd:
355.41
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Az új hidegháborús fegyver az energia lehet

Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint kialakulhat az új hidegháború az Egyesült Államok és Oroszország között a világ energiakészleteinek birtoklása miatt. Az egyetemi tanár az InfoRádiónak azt mondta: Oroszország a Kék Áramlat gázvezetékkel is Európa megosztására törekszenek.

A szakértő az InfoRádióban azt mondta: a Nabucco és a Kék Áramlat gázvezetékek vitája nemcsak szűken vett gazdasági vagy energiabiztonsági kérdés, hanem geostratégiai kérdés is.

Az Oroszországgal szembeni leerősebb ütőkártyával pedig az Egyesült Államok rendelkezik.

Magyarország mellett több európai uniós tagállam, például Németország és Olaszország is köt kétoldalú energiaszolgáltatási megállapodást Oroszországgal.

Ezek azonban a szakértő szerint nem hasonlíthatók Magyarország viszonyaihoz. Mert míg hazánk 80-90 százalékban Oroszországtól kapja a gázt, addig Olaszország gázszükségletét csak 10-20 százalékban elégítik ki az oroszok.

Európa megosztása

Magyarics Tamás azt mondta: Oroszország nagyhatalmi törekvéseinek része, hogy megossza Európát, például Lengyelországot szembeállítsa Németországgal.

A félhivatalos orosz megnyilatkozások pedig arról szólnak, hogy az ország vissza akarja szerezni korábbi befolyását.

Az Egyesült Államok és Oroszország érdekei pedig itt már ütközhetnek. A szakértő szerint ezek a törekvések egy hidegháborúhoz is elvezethetnek.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő viszont úgy látja: Európa elég erős ahhoz, hogy megvédje magát az orosz befolyástól az uniós Nabbucco és az orosz Kék Áramlat gázvezetékek térnyerésével összefüggésben.

A stratégiai tanulmányok kandidátusa az InfoRádiónak elmondta: Oroszország jelenleg az úgynevezett energiafegyverrel próbál partnere lenni Európának és az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államok törekvései elsősorban a Közel-Keletre, illetve Közép-Ázsiára vonatkoznak.

És miközben az energia iránt egyre nagyobb az igény - Kína és India is belépett a piacra - Oroszország felfedezte, hogy jelenleg az "energiafegyver" a leghatásosabb arra, hogy befolyást szerezzen valahol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×