eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Áttörés az Alzheimer kezelésében

Manapság a 65 év felettiek 5 százalékát, a 80 évnél idősebb embereknek pedig egyötödét fenyegeti a köznyelvben öregkori elbutulásként emlegetett Alzheimer-kór. A betegségre eddig csak tüneti kezeléssel tudtak válaszolni, a Göttingeni Egyetem kutatóinak azonban most sikerült megtalálni a kór pontos okozóját, és így megnyílt az út a betegséget ténylegesen gyógyító szerek kikísérletezésére.

A Göttingeni Egyetem neuropatológiai intézetének kutatói megállapították, hogy az Alzheimer- és Parkinson-kórt, valamint a Creuzfeld-Jakob-betegséget, az eddig feltételezésekkel ellentétben nem az agyi idegsejtek apránkénti elhalása okozza, hanem az idegrostok ingertovábbító csomópontjaiban fellépő zavar váltja ki.

Ezt a zavart fehérjesejtek kóros összecsomósodásából eredő lerakódás okozza, ami az ingerközlés fokozatos elakadásával jár. Ennek következtében magatartásváltozás, a gondolkodás és a kognitív funkciók beszűkülése, azaz teljes elbutulás, majd gyors biológiai leépülés lép fel.

Eddig az idegsejtek pusztulásában látták a három betegség eredetét és ezért a kórt gyógyíthatatlannak tartották. A göttingeni kutatók abból kiindulva, hogy a lerakódás még távolról sem okozza az idegsejtek pusztulását, kezelhetőnek tekintik mind az Alzheimer- és Parkinson-kórt, valamint a Creuzfeld-Jakob-betegséget.

Arra gyanakodnak, hogy a fehérjesejtek összecsomósodása anyagcserezavarokból ered, következésképpen ezen a téren keresik a megoldást, illetve próbálnak olyan hatóanyagot előállítani, amely eloszlatja az ingertovábbítást akadályozó lerakódást.

A felfedezés részleteit most az idegrendszeri kutatás terén mértékadó "Journal of Neuroscience" című folyóirat is közétette. A kutatási eredményt a Heidelbergi Egyetem orvostudományi fakultásának dékánja mérföldkőnek nevezte az elöregedő társadalmakat fenyegető egyik legsúlyosabb betegség gyógyítása felé vezető úton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×