eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Az alkotmány ügyében nincs egyetértés

A francia szocialisták elnökjelöltje alig búcsúzott el Berlinben a német kancellártól, Párizsban kétségbe vonták az Airbus szanálásáról múlt héten kötött francia-német megegyezést. A megbeszélés - a sajtóvisszhangok szerint - így is mindkét fél részéről némi csalódottsággal ért véget.

Néhány héttel a konzervatív tábor elnökjelöltjének bemutatkozó látogatása után Angela Merkel Berlinben fogadta a francia szocialisták nevében fellépő Ségolene Royalt is.

A kancellár ezzel is el akarta kerülni azt a látszatot, hogy a német kormány szívesebben látná az egyik, vagy a másik jelölt győzelmét.

Nincs egyetértés az alkotmányról

A tanácskozáson Royal és Merkel egyetértett a környezetbarát energiaforrások fokozottabb kihasználásával, ami szervesen kapcsolódik a föld fokozatos felmelegedésének lassítása érdekében kezdett német kampányhoz.

A francia tárgyalópartner nem osztotta viszont a kancellár azon törekvését, hogy hozzák lendületbe az uniós alkotmány elfogadását.

Az Airbus nem került szóba

Berlinben ismét napirendre került az Airbus repülőgépgyár szanálási terve, amelyben ugyan a múlt héten a céget irányító EADS vezetői megegyezésre jutottak, de a munkavállalók érdekképviseleti szervei azóta is sztrájkokkal és tüntetésekkel tiltakoznak megvalósítása ellen.

A terv értelmében több mint négyezer embert bocsátanának el Franciaországban, ami kiváltképpen borzolja a kedélyeket a jelenlegi elnökválasztási kampányban, ezért Ségolene Royal egy választási felszólalásában moratóriumot sürgetett, de ezt nem hozta szóba a kancellárral folytatott berlini tárgyaláson.

Merkel együttműködést vár

Angela Merkel enélkül is leszögezte, hogy a francia-német gazdasági kapcsolatoknak egyenlőségen kell alapulniuk.

Utalt arra is, hogy olyan államfőt szeretne Franciaország élén látni, aki a kétoldalú kapcsolat további erősítésén fáradozik az Európai Unió további egyesülésén és politikai arculatának megteremtésén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×