eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Bőröndökben vitték Ciprusra a milliárdokat

A Milosevic-rezsim 10 milliárd dollárt vitt Ciprusra bőröndökben, de a jelenlegi szerb demokratikus hatalom sem közömbös a ciprusi lehetőségek iránt. Az amerikai kormány egy jelentéséből kiderül, hogy Szerbia továbbra is a korrupció és a szürkegazdaság országa. Egy belgrádi tévéműsor után a szerb nemzeti bank is reagált az esetre.

Egy amerikai kormányjelentés nemcsak a sötét, milosevic-i korszak eseményeit idézte fel, hanem megerősítette: Slobodan Milosevic, a halála előtt háborús bűnökkel vádolt szerb elnök, és rezsimének utasítására a szó szoros értelmében bőröndökben vitték a pénzt Ciprusra a 90-es években, a nemzetközi zárlat idején.

Az amerikai jelentés mintegy 10 milliárd dollárt említ. A polgárok bankbetéteiből és a csempészáruk értékesítéséből származó pénzeket a rendőrséggel és a vámhatósággal együttműködve vittek a ciprusi bankokba.

Az amerikai jelentés azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi demokratikus rezsim sem közömbösa ciprusi lehetőségek iránt, hiszen megbízható adatok szerint csak 2005-ben 1 milliárd dollárt utaltak át Szerbiából a szigetországba.

Ezzel kapcsolatban az egyik belgrádi magántelevízió bizonyítékokat és szemtanúkat sorakoztatott fel, hogy megerősítse az amerikaiak állítását. Milosevicék 10 milliárd dollárt vittek ki az országból, de a korrupció és a szürkegazdaság, az adócsalás és eltitkolás még most is dívik Szerbiában, amely elbizonytalanítja a külföldi befektetőket.

A történetre már a szerb nemzeti bank is reagált, és közleményben tudatta, hogy nem volt devizaszámlájuk Cipruson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×