eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Lesz-e közös magyar-szlovák történelemkönyv?

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is közös magyar-szlovák történelemtankönyv lásson napvilágot. Jan Slota úgy látja: a szlovák és a magyar történelemfelfogás között alapvető különbség van.

A Robert Fico kormányában részvevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke most arra reagált, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és szlovák partnerintézménye, a SAV egyes történészei évek óta közös tankönyv szemléleti alapjainak kialakítására törekszenek különböző szakmai fórumokon.

Ezzel a kérdéssel egyébként a magyar-szlovák alapszerződés értelmében működő vegyes bizottság is foglalkozik.

Az elképzelés szerint a diákok az eddigiektől eltérő, a két nép közös történelmét árnyaltabban, hitelesebben leíró tankönyvből tanulnák a történelmet. Nem hiányoznának és olyan érzékeny témák, mint a trianoni kérdés, valamint a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok megítélése.

A magyarellenességéről ismert Jan Slota határozottan elutasította a kezdeményezést. Mint mondta, a magyar és a szlovák történelemszemlélet az elvi ellentétek miatt összeférhetetlen, ezért semmiféle közös tankönyvnek nincs helye.

Jan Slota indoklása szerint közös tankönyv azért sem készülhet, mert közismert, hogyan ítélik meg a szlovákok azt, miképpen rohanták le az ősmagyarok Európát, s hogyan látják ezt maguk a magyarok. Ez összeférhetetlen, mivel az egyik a feketét fehérnek látja, a másik meg fordítva, így bajosan lehet közös nevezőre jutni - mondta.

Az SNS irányítása alatt lévő oktatási tárca már íratja is a szlovák általános és középiskolákban rövidesen használatos négy új történelemtankönyvet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×