eur:
395.71
usd:
367.07
bux:
73933.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Egy ex-KGB-tábornok szerint is az oroszok felelősek Litvinyenko haláláért

Oleg Kalugin, a KGB egykori tábornoka szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) felelős a polóniumsugárzástól Londonban meghalt volt kém, Alekszandr Litvinyenko haláért.

Az FSZB elődjének számító KGB egykori magas rangú beosztottja jelenleg az Egyesült Államokban él, s már az amerikai állampolgárságot is megkapta. A Deutschlandfunk német rádióállomásnak adott, szombaton ismertetett nyilatkozatában Kalugin az egykori "KGB-kollégáról", Vlagyimir Putyinról azt állította, hogy jelenlegi információi szerint az orosz elnök személyesen nem tehető felelőssé a merényletért, de meggyőződése, hogy tudott arról.

A volt KGB-tábornok szerint a radioaktív anyaggal történt gyilkosságot az FSZB szervezte, s hajtatta végre. A jelenlegi orosz állambiztonsági szolgálatnak már régóta a bögyében volt az FSZB volt titkos ügynöke.

Különösen azóta nem nézték jó szemmel tevékenységét, hogy Litvinyenko 1999-ben az FSZB-t vádolta a moszkvai házrobbantásokkal, amelyek több száz emberéletet követeltek. A máig is tisztázatlan robbantások a csecsen háború új szakaszához és végül Putyin államfővé történt megválasztásához vezettek.

Kalugin azt állította, hogy a Nagy-Britanniában élő Litvinyenko az elmúlt időszakban rendszeresen dolgozott a csecsen sajtó számára. Az interneten keresztül küldött írásaiban élesen bírálta az orosz kormányt és személy szerint Putyint is, ami megint csak kiváltotta a Kreml haragját. A volt tábornok szerint az elnököt rendkívüli módon bosszantották a Litvinyenkónak tulajdonított cikkek.

A 71 éves Oleg Kalugin 1990-ben lépett ki a KGB-ből, s 1995 óta él az Egyesült Államokban. Szavai szerint azóta üldözik őt, amióta Vlagyimir Putyin - egykori alárendeltje - hatalomra került. 2002-ben egy moszkvai bíróság távollétében 15 év börtönbüntetésre ítélte az orosz állambiztonság veszélyeztetésének vádjával.

A volt tábornok szerint az orosz államfő már hónapokkal korábban utasította az orosz titkosszolgálatokat, hogy külföldön is "kövessék" a rezsim terroristáknak bélyegzett ellenfeleit, köztük Litvinyenkót is.

A német rádiónak nyilatkozva Kalugin hangoztatta: nem fér kétség ahhoz, hogy Litvinyenko meggyilkolását az FSZB tervelte ki. A volt tábornok szó szerint úgy fogalmazott: nincs bizonyítéka Vlagyimir Putyin bűnrészességéről, de meggyőződése, hogy az elnök tudott a történtekről.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×