eur:
394.09
usd:
364.12
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Véget ér a "történelemszünet", a Nyugat nem képes versenyezni

Bár határvitájuk továbbra is rendezetlen, és egyaránt nagyhatalmi státuszra törnek, India és Kína 2010-ig megduplázza, azaz évi 40 milliárd dollárra növeli kereskedelmi forgalmát. Erről is szó volt Hu Csin Tao kínai elnök indiai látogatásán.

Kihívás a világ számára, hogy véget ér a "történelemszünet", vagyis India és Kína alárendelt szerepe megszűnik az elkövetkező évtizedekben - mondta el az InfoRádióban Bogár László.

Visszatér normális medrébe a világtörténelem, amikor ezek a kultúrák is legalább annyira erősek voltak, mint a nyugati államok együttvéve - tette hozzá a közgazdász.

Két - a Nyugatétól teljesen eltérő - többezer éves kultúra egymást kiegészítő módon a Nyugat társadalmi és gazdasági modelljét működtetik, csak sokkal sikeresebben és dinamikusabban, mint azt a Nyugat valaha is tette az elmúlt 150 év során.

Egy évtizeden belül a világon egyetlen olyan iparcikk sem lesz, és bizonyos értelemben szolgáltatás is elég kevés, amellyel Kína és India együttműködve ne tudná az egész világot ellátni.

Ezekkel a termelési költségekkel a Nyugat nem tud versenyezni - mondta Bogár László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×