eur:
395.83
usd:
365.44
bux:
74012.72
2024. július 31. szerda Oszkár

Hatvan éve deportálták a felvidéki magyarokat

A felvidéki magyarok deportálásának 60. évfordulójáról emlékeztek az Európai Parlamentben. Schöpflin György néppárti képviselő szerint ezzel a módszerrel nem csak a fasiszták és a kommunisták, hanem a második világháború után a liberális demokraták is éltek.

Schöpflin György néppárti képviselő a Strasbourgban rendezett európai parlamenti közmeghallgatáson előadott nyitóbeszédében úgy vélte, hogy az etnikai többség számára rendkívül csábító lehet az országban élő kisebbségek elüldözése, ha e kisebbség létében véli felfedezni minden problémájának gyökerét.

A politikus szerint azonban egy kisebbség léte semmiképp sem jelenthet problémát. Schöpflin György emlékeztetett: az etnikai tisztogatást általában a szélsőjobboldallal hozzák összefüggésbe, azonban a képviselő szerint a történelem során a kommunisták, a fasiszták és a liberális demokraták is éltek ezzel az eszközzel, amikor a második világháború után a nyugati nagyhatalmak hallgatólagos beleegyezésével deportáltak Csehszlovákiában.

A konferencián a Közép-európai Emberi Jogi Bizottság elnöke is felszólalt. Pierre Gillet szerint a második világháborút követő kitelepítések magyarokat ért jogsértéseinek és ezek kompenzációjának ügyét mind a szlovák, mind az európai politika napirendjén kell tartani.

Címlapról ajánljuk

Sántító ember így még nem vívott – elődöntőben a kardcsapat

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád – a nagy hármas 45-38-ra nyert az olaszok ellen a kardcsapatok negyeddöntőben, s bejutott a legjobb négy közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 13:21
×
×
×
×