eur:
395.76
usd:
365.49
bux:
73997.94
2024. július 31. szerda Oszkár

A román-magyar viszony nem oldódik meg magától

A romániai sajtó egyelőre nem tulajdonít nagy jelentőséget a budapesti román-magyar közös kormányülésnek. A lapok elsősorban Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes bejelentései alapján közlik a várható határozatokat.

Románia és Magyarország fejlesztési terveinek az összehangolása eszköze lehet ugyan a megbékélésnek, de helyettesítője, pótléka semmiképpen. Ezt Bakk Miklós politológus állapítja meg a Krónika napilap vezércikkében a román-magyar kormányüléssel kapcsolatban.

Amint írja, Románia és Magyarország viszonyát alapvetően a Románián belüli román-magyar viszony rendezi.

Ez utóbbi pedig nem magától és nem a fejlesztési tervek összehangolása által rendeződik. Beéréséhez az szükséges, hogy a kérdés politikai súlyát ne rejtsék hamis prioritások mögé.

Bakk Miklós szerint a közös kormányülés nem szól a két nép megbékéléséről, történelmi kiegyezéséről. Még akkor sem, ha a közös kormányülésen megvitatandó javaslatok között szerepel a történelemkönyvek összehangolásának a programja is.

A mindkét országban érvényes történelemkönyv kidolgozásáról egyébként Markó Béla beszélt egy sajtótájékoztatón.

A romániai lapok elsősorban e sajtótájékoztató alapján írnak a budapesti kormányülésről. Itt hangzott el az is, hogy a fejlesztési tervek összehangolása lesz az egyik kiemelt témája a közös kormányülésnek.

A romániai lapok úgy tudják, a budapesti közös kormányülés várható határozatai nyomán könnyebbé válik a határátkelés a két ország között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az olaszokkal vív negyeddöntőt a kardcsapat – élő

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád kezd az olaszok ellen, Luigi Samele, Luca Curatoli és Michéle Gallo szerepel a másik oldalon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 13:21
×
×
×
×