eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Egymillió aláírás a nagyobb beleszólásért

Nagyobb beleszólást adna az uniós állampolgároknak az a kezdeményezés, amelyet csütörtökön indítottak útjára Brüsszelben. Az Európai Polgári Kezdeményezés értelmében, ha valamely témában összegyűlik egymillió aláírás, akkor a Bizottságnak javaslatot kell tennie a közösségi jogszabályok megváltoztatására.

Európai Polgári Kezdeményezés - ezt a nevet viseli az a program, amelyet csütörtökön indítottak útnak. Brüsszelben több európai parlamenti képviselő is támogatja az ötletet, amelynek lényege: ha összegyűlik egy-egy témában egymillió aláírás, akkor az Európai Bizottság tegyen javaslatot az uniós jogszabály megváltoztatására.

A kezdeményezők ezzel azt szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az uniós polgároknak a közösségi ügyekbe. Azt mondják: mivel az EU egyre inkább befolyásolja az emberek mindennapjait, így elvárható, hogy az érintettek újabb csatornákon mondhassák el véleményüket, aggodalmaikat a döntéshozóknak.

A kezdeményezés kitalálói most először ahhoz gyűjtik az aláírásokat, hogy az unió egyáltalán elismerje azt. A szimpatizánsok támogatására minden tagállamból számítanak, és interneten is alá lehet írni az ívet.

A nyilatkozat több uniós nyelven is megtalálható, például angolul, lettül, lengyelül, németül, magyarul, még nem uniós nyelvek is szerepelnek a listán, mint amilyen a bolgár és a román, sőt: egy műnyelven, az eszperantón is megtalálható. Viszont a nyilatkozat máltai és ír változata egyelőre nem szerepel a kezdeményezés honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×