eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

A Főtt Bab Városa nevet változtat

Több másik várost követve Bangalore, India számítástechnikai fővárosa is nevet változtat. A városvezetés helyi politikusok és történészek nyomására döntött így, akik szerint a jelenlegi név egy anglicizmusból született, és az ország gyarmati múltjára emlékeztet. Az új név Bengaluru lesz.

Az elnevezéssel a gyökerekhez nyúlnak vissza a város vezetői, hiszen Bengaluru Bangalore neve a helyi Kannada nyelven.

A BBC tudósítója szerint ugyanakkor a névváltásnak nem örül túlságosan a város üzleti közössége, mert úgy vélik: hátráltathatja az "indiai Szilikon-völgy" további fejlődését, ha mára világszerte ismert nevét elhagyják.

Bangalore - ami szó szerint a Főtt Bab Városát jelenti - a névváltoztatással számos más indiai város példáját követi, köztük Bombay-ét, amely évekkel ezelőtt Mumbaira változtatta nevét.

Sokak számára a helyi büszkeség megerősítését és a helyi kultúra megőrzését jelenti a névváltoztatás az egyre növekvő nyugati hatás közepette. Mások szerint azonban egyszerűen idő és pénzpazarlás a névváltás - mondja Sanjoy Majumder BBC-tudósító.

A cégeknek és a kormányzatnak ugyanis hatalmas összegekbe kerül majd a változás. Az erre költött pénz pedig az infrastruktúra fejlesztésére is el kéne, mivel Bangalore, illetve Bengaluru infrastruktúrája nehezen birkózik meg a város újonnan szerzett hírnevének következményeivel.

Bangalore jelenleg 1500 információtechnológiai cégnek ad otthont. Annyi amerikai cég költözött az indiai számítástechnika fellegvárába, hogy az amerikai angolban új kifejezés született azokra, akiknek munkahelyét oda telepítették: "being bangalored", azaz "bangalorizálták".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×