eur:
395.23
usd:
365.49
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Bush a békegalambra vadászik

Az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei és szomszédai szerint veszélyezteti a világbékét. Négy ország lakossága körében végzett felmérésből az derül ki: az emberek szerint George Bush amerikai elnök nagyobb veszélyt jelent a világbékére, mint az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il, vagy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

A felmérések eredménye nagy fokú bizalmatlanságról tanúskodik. Nagy-Britanniában a megkérdezettek 69 százaléka úgy gondolja, hogy az amerikai külpolitika 2001 óta veszélyesebbé tette a világot, és csak 7 százalék véli úgy, hogy az afganisztáni és iraki beavatkozás fokozta a globális biztonságot.

Hasonló eredményt mutatott az Egyesült Államok északi és déli szomszédjánál végzett felmérés. A kanadaiak 62 százaléka, a mexikóiak 57 százaléka szerint vált veszélyesebbé a világ Washington politikája miatt.

Még Izraelben is - ahol sokan tekintik az Egyesült Államokat garanciának az ország biztonságára - csak a megkérdezettek 25 százaléka vélte úgy, hogy George Bush biztonságosabbá tette a világot. 36 százalékuk szerint az amerikai elnök miatt megnőtt egy nemzetközi konfliktus kitörésének veszélye, 30 százalékuk szerint pedig nem hozott változást Washington politikája.

A négy országból háromban ítélték el túlnyomó többségben az iraki háborút a megkérdezettek. A britek 71, a mexikóiak 89, a kanadaiak 73 százaléka szerint indokolatlan volt Irak lerohanása.

Egyedül Izraelben voksoltak többen - 59 százalék - a beavatkozás mellett, míg 34 százaléknyian voltak ellene. Az iraki háborút ellenzők tábora jelentősen nőtt egy 2004-es hasonló felmérés óta.

Ennek eredményeként George Bush amerikai elnök felzárkózott néhány legádázabb ellensége mellé, már ami a globális aggodalomra okot adó állami vezetők listáját illeti.

Bár Osama bin Ladent mind a négy országban veszélyesebbnek tartják az amerikai elnöknél, George Bushnak - akiről a britek 75 százalék gondolja, hogy veszélyt jelent a világra - sikerült "legyőznie" az észak-koreai Kim Dzsong Ilt (69 százalék), a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot (65 százalék) és az iráni elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot (62 százalék) is.

Az izraeli szavazók ugyanakkor még mindig jobban bíznak az amerikai elnökben: 23 százalék tartja őt veszélyesnek, míg 61 százalék szerint nem jelent veszélyt a világra.

A felmérést közvélemény-kutató cégek végezték több mint ezer fős, reprezentatív mintán, jelentős napilapok megbízásából: Nagy-Britanniában a Guardian, Izraelben a Haaretz, Kanadában a La Presse és a Torornto Star, Mexikóban pedig a Reforma állt a felmérés mögé.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×