eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az adóreform újabb terheket ró a lakosságra

A német kormánykoalíció megállapodott a jövőre életbe lépő nagyszabású adóreformban, amely újabb terheket ró a polgárokra. A pénzügyminiszter szerint az intézkedés bevezetését az ország súlyos gazdasági helyzete teszi szükségessé.

A kereszténydemokrata és a szociáldemokrata miniszterek hosszas alkudozás után egyeztek meg az átfogó adóreformban.

A kompromisszumként született megállapodás értelmében jövő év január elsejétől 16-ról 19 százalékra emelik az áfát; annak ellenére, hogy a vártnál jóval magasabb idei adóbevétel miatt vezető politikusok is szóba hozták az áfa-emelés elhalasztását.

A kereskedelem is komoly fenntartással él az intézkedéssel szemben, mert a fogyasztás visszaesésétől tartanak.

Emelik majd a biztosítások után fizetendő adót is, és életbe léptetik a főleg szociáldemokrata részről szorgalmazott "gazdag-adót" is, amelyet - 3 százalékos járulék formában - az évi 250 ezer eurónál magasabb fizetésből élőkre akarnak kivetni.

Ezt a kereszténydemokraták hosszasan ellenezték, de végül jelképértékű intézkedésként elfogadták, mert hangsúlyozni akarták, hogy a jómódú polgároktól nagyobb áldozatot várnak el, mint a kis fizetésből élőktől.

Jelentős pluszbevételt várnak

Csökkentik jövőre a kamat utáni adómentesség alsó határát; valamint szigorítják az ingázókra vonatkozó kedvezményeket. Január elsejét követően csak azok írhatják le adójukból utazási költségeiket, akik lakóhelyüktől 20 kilométernél messzebbre eső munkahelyen dolgoznak.

A kormány az adóreformtól közel 5,5 milliárd euró többletbevételt remél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×