eur:
396.29
usd:
367.37
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Egyelőre aligha lesz háború Irán és az Egyeült Államok között

Irán és az Egyesült Államok részéről is elhangzanak ugyan fenyegetések, de egyelőre senki sem akar fegyverhez nyúlni - vélekedett az InfoRádióban N. Rózsa Erzsébet. A Közel-Kelet-szakértő azután beszélt erről, hogy szerdán megfeneklettek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és Irán tárgyalásai a közel-keleti ország atomprogramjáról. Magyarics Tamás, Amerika-szakértő is azt hangsúlyozta, hogy Washington egyelőre diplomáciai úton akarja megoldani kérdést.

Iránt tartja a legnagyobb kihívásnak az Egyesült Államok külügyminisztere. Condoleezza Rice azt mondta: a perzsa állam atomfegyvert akar fejleszteni, támogatja a terrorizmust és ellehetetleníti a demokráciát.

A diplomata minderről alig egy nappal azt követően beszélt, hogy Bécsben elakadtak Irán és Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tárgyalásai. Teherán és Washington ezután kölcsönösen megfenyegette egymást.

N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő ugyanakkor leszögezte: egyelőre senki sem akar fegyverhez nyúlni. Emlékeztetett arra, hogy Teherán az ipari méretű urándúsításról hajlandó lenne lemondani, ám a laboratóriumi kísérletekhez ragaszkodik. N. Rózsa Erzsébet szerint nem valószínű, hogy Irán, mint a világ negyedik legnagyobb kőolaj-exportőre bevetné az "olajkártyát".

Magyarics Tamás Amerika-szakértő úgy vélte: Washington diplomáciai megoldást keres a problémára. Mint mondta: valószínűleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül Irán ügye, ám ott az orosz és a kínai ellenkezés miatt aligha döntenek szankciókról. Magyarics Tamás nem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Államok katonai erőt alkalmazna a kérdés megoldására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×