eur:
401.66
usd:
370.04
bux:
74976.35
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Woman shopping online with laptop and credit card on hand.
Nyitókép: Getty Images/ Guido Mieth

Durva fordítóprogrammal állt elő az Alibaba

Arra készül a cég, hogy veri a Google-t a DeepL-t és a ChatGPT-t is.

Az Alibaba International, a kínai e-kereskedelmi óriásvállalat nemzetközi részlege szerdán mutatta be mesterséges intelligenciával működő fordítóeszközének legújabb verzióját. A Portfolio CNBC-szemléje szerint a vállalat állítása: az új eszköz teljesítménye felülmúlja a Google, a DeepL és a ChatGPT által kínált hasonló termékeket.

Az Alibaba ezt a kijelentését a Flores fordítási benchmark keretrendszer által végzett értékelésre alapozza.

A Marco MT névre keresztelt új modell az egy évvel ezelőtt bemutatott mesterséges fordítási termék frissített változata.

A korábbi verziót félmillió kereskedő használta a platformján, akik a célpiac nyelvén készíthetnek termékoldalakat az eszköz segítségével.

Az új verzió csak nagy nyelvi modelleken alapul, így a program képes olyan kontextuális támpontokat felhasználni, mint például a kultúra.

Az Alibaba fordítóeszköze a saját fejlesztésű Qwen modellen alapul, és 15 nyelvet támogat, köztük az arabot, a kínait, az angolt, a franciát, a németet, a japánt és az oroszt.

Az Alibaba tavaly ősszel indította el mesterséges intelligenciára alapuló fordító eszközének első verzióját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Hernádi Zsolt: Európa veszített, magunknak generáljuk a problémát

Hernádi Zsolt: Európa veszített, magunknak generáljuk a problémát

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója adott elő a Portfolio által rendezett Budapest Economic Forum 2024 konferencián. A vezető az európai versenyképesség kilátásaival foglalkozott, hangsúlyozta, hogy bár a nemzeti szuverenitást a politikai kérdésekben meg kell hagyni az országoknak, de gazdasági szinten kooperációra van szükség. Ismét a józan észnek kell diktálnia szakpolitikai szinten és be kell szüntetni a kampányszerű gondolkodást, észre kell venni, hogy a problémát saját magunknak generáljuk. Az európai energiaipart nemcsak hogy megmenteni, de fenntarthatóbbá és versenyképessé is kell tenni, a privát szektor önmagában nem tudja finanszírozni az átállás teljes költségét, az ambíciózus célok megvalósításához 5% ponttal kell nőnie a GDP arányos beruházási rátának - hangsúlyozza a vezető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×