eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Pexels

Van egy terület, ahol évekkel előzi az ország az előrejelzéseket

Ötödével több a hazai naperőművi összteljesítmény a 2030-ra vártnál – közölte az Energiaügyi Minisztérium a közösségi oldalán.

A stratégiai előrejelzések a következő évtized elejére számoltak 6000 megawattnyi napelemes kapacitás kiépülésével Magyarországon. Az átviteli rendszerirányító MAVIR frissített adatgyűjtése szerint már idén október elejére ennél ötödével több, 7218 megawatt beépített teljesítménnyel bírtak a hazánkban működő naperőművek – olvasható a tárca Facebook-bejegyzésében.

Mint írják, ennek legnagyobb hányadát az ipari létesítmények adják, kapacitásuk megközelítette és várhatóan már ebben a hónapban túlnövi a 4000 megawattot. A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) ehhez kis híján 2600, a saját célra termelők pedig további 650 megawattot tesznek hozzá. A többnyire családi otthonoknál üzemelő HMKE-kből már 283 ezernél is több van idehaza, számuk 2021 végéhez képest bőven megduplázódott. A több mint 20 ezer támogatott kérelemnél tartó Napenergia Plusz Program érdemben hozzájárul a 300 ezres darabszám eléréséhez.

Magyarország ezzel belátható időn belül eljut a korábbi becslések alapján szintén 2030-ra kalkulált állomány másfélszereséig.

A különböző méretű erőműveket egybevéve a hazai napenergia kapacitások 55 százaléka 2022 óta létesült. A borongósabb szeptember nem hozott újabb ipari napelemes termelési csúcsot, a rekord változatlanul az idén augusztusban mért 3338 megawatt. A tavalyi legmagasabb értéküket (2731 megawatt) 2024-ben már közel 1500 negyedórában, ha úgy tetszik, 15 napon át múlták felül a nagyobb fotovoltaikus rendszerek.

A minisztérium szerint bizonyosra vehető, hogy 2022 és 2023 után idén is 1000 megawattnál többel bővülnek a hazai napenergia kapacitások. Magyarország Európa legjobbjai közé tartozik azzal, hogy a hazai napelemes csúcstermelés megfelelő időjárási körülmények között a villamosenergia-fogyasztás több mint kilenctizedét képes fedezni.

A magyar naperőművek aránya az áramtermelésben tavaly Chile és Görögország a harmadik legnagyobb volt a világon.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv az elért előrehaladásra építve az eddigi várakozás kétszeresével, 12 000 megawattal számol 2030-ra napelemes összteljesítményben. A zöldenergia termelése mellett a kormány a tárolásában is többféle kezdeményezéssel segíti a családokat és a vállalkozásokat összesen 260 milliárd forint értékben. A nem időjárásfüggő megújulók térnyerését szolgálja a többi között a geotermikus energia fokozott kiaknázását célzó intézkedéseket összegző Nemzeti Földhő Hasznosítási Koncepció – zárul a poszt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×