eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány
An iconic oil and gas industry symbol taken at dusk.
Nyitókép: Getty Images

Megugrott és szintet lépett az olajár

A közel-keleti konfliktus és a Milton hurrikán hatására augusztus óta nem látott szintre drágult a Brent típusú olaj hordónkénti ára, és a kereslettel kapcsolatos aggodalmak is állandósultak.

Bár a közel-keleti konfliktus, valamint a Milton hurrikán felfelé hajtotta az árakat, és alig egy hét alatt 80 dollár fölé kúszott a Brent olaj hordónkénti ára (ilyen szinten augusztus óta nem mozgott), most már enyhe csökkenés tapasztalható a piacon. Az amerikai WTI típusú olaj eddig nem érte el a 80 dollárt, hétfőn 78 dollár körül jegyezték, az északi-tengeri fajtáért viszont 81 dollárt kellett fizetni – írja a vg.hu. A hurrikán miatt a Chevron amerikai multinacionális olajvállalat leállította a termelést egy tengeri olajplatformon

A közel-keleti térség adja a globális olajtermelés egyharmadát, ezért a piac feszülten figyeli, hogyan alakulnak a történések Izrael és Irán között. Közben Joe Biden amerikai elnök igyekszik meggátolni, hogy Izrael olajlétesítményeket támadjon.

A konfliktus hatására a vételi opciók mennyisége a hétfői piaczáráskor rekordon volt, ami a Brent árának vélelmezett volatilitására utal. Ugyanakkor kedden Kínában várhatóan bejelentik a gazdasági mentőcsomagot, a kínai részvények pedig már az október elsején kezdődő ünnep utáni első napon felfelé indultak. A lap szerint nagy kérdés, hogy a likviditás merre indul, általában inkább a részvénypiacok felé szokott, nem pedig az olajpiac irányába.

Ugyancsak a vg.hu számolt be róla hétfőn, hogy az árak nagy ugrása ellenére a napot még eséssel kezdte az olaj, miközben a kereskedők várták, hogy mit lép Izrael Iránnal szemben. Azonban a geopolitikai kockázatok mellett a kereslet is kérdéses, különösen az első számú importőrnek számító Kínában, így a túlkínálat hűtheti némileg a kedélyeket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×