eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány
Fuel cap with H2 hydrogen technology symbol
Nyitókép: Animaflora/Getty Images

Olaj helyett másra áll át Szaúd-Arábia

Hosszú távon az olajmonarchiának is gondolnia kell arra, mi lesz az olajkorszak után.

Több milliárd dollárt fektetne a hidrogéngyártásba Szaúd-Arábia, aminek keretében hamarosan egy új óriásvállalat is születhet a karbonsemleges üzemanyag gyártására – írja a vg.hu.

Az ország állami vagyonkezelője, a közel 1000 milliárd dolláros – nagyjából a teljes éves szaúdi GDP – vagyon fölött rendelkező Public Investment Fund (PIF) egy vállalatot már létre is hozott Energy Solutions néven a zöld hidrogén gyártásának finanszírozásra. A Mohamed bin Szalman koronaherceg elnökölte alap nem is kevés pénzzel szállna be a hidrogénüzletbe, arra legalább 10 milliárd dollárt szán, ami azonban a Bloomberg forrásai szerint a kereslettől függően jelentősen nőhet a következő években.

A befektetések egy részében az állami olajcég, a Saudi Aramco is részt vesz a tervek szerint, míg a születő új óriáscéget a Thyssenkrupp Uhde volt vezérigazgatója, Cord Landsmann irányítja majd, míg a céget a PIF fogja ellenőrizni és finanszírozni.

Szaúd-Arábia azt várja a beruházásoktól, hogy a királyság a hidrogén piacán is fontos szereplővé váljon. Az olajmonarchia szeretne az egyik legnagyobb zöld – tehát megújuló energiát használva a víz bontásával létrejövő – hidrogéntermelővé válni, ám szeretné a PIF kormányzója és az Aramco elnöke, Jaszir Al Rumajjan szerint a kék – földgáz felhasználásával és a keletkező szén-dioxid megkötésével születő – hidrogén termelésének 15 százalékát is megszerezni.

Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×